Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φτάνει σήμερα στην Κροατία για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σκοπός της συνάντησης είναι να εκφραστεί η «υποστήριξη της περιοχής προς τον λαό της Ουκρανίας» και να παρασχεθεί στρατιωτική βοήθεια στα ουκρανικά στρατεύματα που αντιμετωπίζουν την ρωσική επιθετικότητα στο ανατολικό μέτωπο.
Ποιους θα συναντήσει ο Ζελένσκι στην Κροατία
Η σύνοδος στην κοσμοπολίτικη πόλη του Ντουμπρόβνικ θα φιλοξενήσει ηγέτες κρατών, πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών από 12 χώρες, οι οποίες περιλαμβάνουν την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα, το Κόσοβο, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Τουρκία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι παρόν και θα εκπροσωπήσει τη χώρα του.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, αναμένονται νέες στρατιωτικές συνεργασίες. Ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, δήλωσε ότι η Κροατία θα επιδείξει «αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα».
Μια σημαντική συμφωνία μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Κροατίας και Ουκρανίας αναμένεται να υπογραφεί, με κύριο άξονα την κροατική εμπειρία στην αποναρκοθέτηση μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του ’90, καθώς και τη νομική προσέγγιση των εγκλημάτων πολέμου.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κροατία έχει προσφέρει βοήθεια 300 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, κυρίως στρατιωτική, όπως επισήμανε ο Πλένκοβιτς, ο οποίος έχει επισκεφθεί το Κίεβο τρεις φορές από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, δήλωσε πρόσφατα: «Περιμένουμε η περιοχή να εκφράσει ενωμένη τη στήριξή της στην Ουκρανία».
Ζητώντας περισσότερη βοήθεια στον πόλεμο με τη Ρωσία
Η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Κροατία, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά, γίνεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις της αναγκάζονται σε υποχώρηση στο ανατολικό μέτωπο, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε άνδρες και όπλα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, που συνεχώς ζητά περισσότερη βοήθεια για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις των Δυτικών στις παραδόσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Η βοήθεια προς την Ουκρανία προκαλεί αντιπαραθέσεις στην Κροατία: ενώ ο συντηρητικός πρωθυπουργός Πλένκοβιτς έχει καταστήσει την υποστήριξη αυτή κεντρικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής του, ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς (αριστερός λαϊκιστής) απέρριψε πρόσφατα την πρόταση της κυβέρνησης για αποστολή Κροατών αξιωματικών εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ο Μιλάνοβιτς, αν και διατηρεί κυρίως έναν εθιμοτυπικό ρόλο, είναι επίσης αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων και έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στους Κροάτες στρατιώτες «να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που ενδέχεται να εμπλέκουν την Κροατία σε πόλεμο».
Με επόμενη στάση τη Γερμανία
Μετά την Κροατία, ο Ζελένσκι θα κατευθυνθεί προς τη Γερμανία το Σάββατο, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο κορυφής για την άμυνα της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στη Γερμανία «σαφή και συγκεκριμένα μέτρα για ένα δίκαιο τέλος του πολέμου», τονίζοντας ότι η απόφαση των συμμάχων και η ενίσχυση της Ουκρανίας είναι τα κλειδιά για τον τερματισμό της ρωσικής επιθετικότητας.
Η σύνοδος αυτή θα γίνει σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ουκρανία, καθώς οι αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο ενδέχεται να θέσουν σε αμφιβολία την αμερικανική υποστήριξη, ιδίως εάν νικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Όσον αφορά την παρουσία του προεδρου Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο, αυτή έχει ακυρωθεί λόγω του κυκλώνα Μίλτον που αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα.