ΟΒολοντίμιρ Ζελένσκι έφερε στο προσκήνιο την ιδέα ότι μιασυμφωνία κατάπαυσης του πυρός μπορεί να γίνει εφικτή αν τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει παραμείνουν «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ». Αυτό θα του έδινε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί την επιστροφή των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο σε μελλοντικό χρόνο «διπλωματικά», όπως ανέφερε τοSky News.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον επικεφαλής ανταποκριτή του Sky News, Stuart Ramsay, ο πρόεδρος Ζελένσκι κλήθηκε να σχολιάσει φήμες για το σχέδιο του εκλεγμένου προεδρεύοντα ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ για την επίλυση του πολέμου, το οποίο φαίνεται να περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών που έχουν καταληφθεί από τη Μόσχα με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αφορά τα μη κατεχόμενα τμήματα της χώρας, εάν επιθυμεί να τερματίσει τη «θερμή φάση της σύγκρουσης», εφόσον η πρόσκληση του ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας.
Φαίνεται να δέχεται ότι οι κατεχόμενες ανατολικές περιοχές θα παραμείνουν εκτός μιας τέτοιας συμφωνίας για τον χρόνο.
«Για να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία που ελέγχουμε θα είναι υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ», δήλωσε. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Εφόσον αυτό ισχύει, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν τα κατεχόμενα εδάφη μεδιπλωματικά βήματα.
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι ηκατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να «εγγυηθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα επανέλθει» με σκοπό την κατάληψη περισσότερων ουκρανικών εδαφών.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να καλυφθεί «άμεσα» το τμήμα της Ουκρανίας που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου, διότι αυτό είναι κάτι που η Ουκρανία «πολύ χρειάζεται ή αλλιώς θα επιστρέψει».
«Πρέπει να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο»
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τηνεκλογική νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Ζελένσκι ρωτήθηκε για τις προοπτικές συνεργασίας με τον εκλεγμένο πρόεδρο, δηλώνοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο» για να εξασφαλίσουν έναν ισχυρό υποστηρικτή.
«Είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε άμεσα μαζί του, καθώς υπάρχουν διάφορες απόψεις από τους συνεργάτες του. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να υπονομεύσει την επικοινωνία μας», είπε, προσθέτοντας ότι η προώθηση μιας «νέας προσέγγισης» είναι απαραίτητη.
Όταν ρωτήθηκε αν είχε συναντηθεί με τον Τραμπ, ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι είχαν συνομιλήσει κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και χαρακτήρισε τη συζήτησή τους «πολύ θερμή και εποικοδομητική». Τόνισε ότι αυτή η συζήτηση ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση που απαιτεί η κατάσταση.
Η συνέντευξη στο Sky News είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι αφήνει να διαφανεί η πιθανότητα μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει τη ρωσική κατοχή ουκρανικού εδάφους.
Μέχρι τώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν είχε δηλώσει ποτέ ότι σκοπεύει να παραχωρήσει οποιοδήποτε κατεχόμενο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, που η Ρωσία κατέλαβε το Φεβρουάριο του 2014 και προσάρτησε επισήμως τον επόμενο μήνα.