Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Πέμπτη την πρόταση της Ουγγαρίας για εκεχειρία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και την ανταλλαγή κρατουμένων ως “μη σοβαρή” και “διάθεση για πολιτική δημοσιότητα”. Παράλληλα, συνεχίζει να απευθύνει εκκλήσεις στους δυτικούς συμμάχους να παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας και επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του, η οποία δοκιμάζεται από τη σύγκρουση.
Ο Ζελένσκι ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, αφού παρουσίασε την κατάσταση στα μέτωπα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι έμαθε την ουγγρική πρόταση “από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης”.
Ο Βίκτορ Όρμπαν είχε δηλώσει την προηγούμενη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, ότι η Ουγγαρία έχει υποβάλει πρόταση σύμφωνα με την οποία “κανείς δεν θα πρέπει να πεθάνει κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στην πρώτη γραμμή”, αναφερόμενος σε ένα προηγούμενο που υπήρξε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πρόταση της Ουγγαρίας περιλάμβανε επίσης μια “μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή αιχμαλώτων”, όπως ανακοίνωσε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι “η μία πλευρά την έχει αποδεχτεί, ενώ η άλλη την έχει προφανώς απορρίψει”.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι, ο οποίος δεν επικοινώνησε με τον Όρμπαν κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι “με όλο το σεβασμό στον ουγγρικό λαό και στην Ουγγαρία, αλλά και με την απαραίτητη σοβαρότητα, ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει την προσωπική εντολή να οργανώσει διαπραγματεύσεις. Η σχέση του με τον Πούτιν είναι πολύ στενή για να μπορέσει να το κάνει αυτό”.
Πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή αιχμαλώτων “φαίνεται να έχει πολιτική διάσταση”.
Η Ουκρανία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επαναπατρίσει 3.500 πολίτες που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, με τον Ζελένσκι να δηλώνει ότι αυτές οι διαδικασίες είναι “μια πολύ σημαντική πρόκληση” για τον οργανωτισμό τους.
“Ανταλλάσσουμε αιχμαλώτους και η πρόταση της Ουγγαρίας ακούγεται σαν κάτι χριστουγεννιάτικο“, συνέχισε. “Ωστόσο, δεν υπάρχει πραγματικά γιορτινή ατμόσφαιρα για εμάς”.
“Δεν μπορείτε να συζητήσετε οτιδήποτε ή να επιλύσετε τα ζητήματα χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας, καθώς οι εχθροπραξίες διεξάγονται στο έδαφός μας. Αυτό με καθιστά λίγο δυσπιστό απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα συμμετάσχει υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας.
“Όταν μιλάμε για μια κατάπαυση του πυρός, σε κάθε σύγκρουση, οι άνθρωποι γνωρίζουν ποιο είναι το επόμενο βήμα, πώς μπορεί να ολοκληρωθεί. Πρέπει να έχετε στο νου σας τι θα συμβεί αύριο για να δημιουργήσετε μια κατάπαυση σήμερα, αλλιώς απλώς αναβάλλετε την σύγκρουση“, πρόσθεσε.
“Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος, επιθυμούμε μια διαρκή ειρήνη. Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο“.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η απόλυτη εγγύηση ασφάλειας θα ήταν η ένταξη στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για την Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ να παραμείνουν ενωμένες στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, εκφράζοντας την επιθυμία του να συζητήσει “περισσότερες λεπτομέρειες για τον πόλεμο” με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.
“Ο πρόεδρος Τραμπ είναι μια ισχυρή φιγούρα και θέλω πολύ τη στήριξή του“, δήλωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλέστηκε “τρελός”.
“Πιστεύω ότι είναι τρελός, και το εννοώ. Νομίζω ότι και ο ίδιος το πιστεύει αυτό”, σημείωσε ο Ζελένσκι. “Αυτός απολαμβάνει να καταστρέφει, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους, και θέλω πραγματικά ο Τραμπ να μας βοηθήσει να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο”.
Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης περισσότερα αμυντικά συστήματα, ειδικά για την προστασία των πυρηνικών εργοστασίων και άλλων ενεργειακών υποδομών που στοχεύουν οι ρωσικές δυνάμεις. Επίσης, απαρίθμησε ανάγκες για μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους, πυρομαχικά και άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού.
“Έχουμε ταξιαρχίες που δεν είναι εφοδιασμένες”, κατέληξε στους δημοσιογράφους.