Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και με άλλους διεθνείς ηγέτες, για την επίλυση της κρίσης που διαρκεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον βρετανό δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί «εάν είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ειρήνη για τον ουκρανικό λαό και να σωθούν άλλες ζωές». Αυτό δείχνει τη θέλησή του για διάλογο εν μέσω της πολεμικής κατάστασης.
Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι θα ήταν ανοιχτός σε μια συνάντηση με «τέσσερις συμμετέχοντες», χωρίς να προσδιορίσει ωστόσο τα κράτη ή τους ηγέτες που είναι πιθανόν να συμμετάσχουν. Σημειώνεται ότι ο Πιρς Μόργκαν είχε αναφερθεί προηγουμένως στο ενδεχόμενο συμμετοχής Ουκρανίας, Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνέντευξη αυτή μεταδόθηκε στο κανάλι «Piers Morgan Uncensored» στο YouTube, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για την επικείμενη ειρηνική διαδικασία.
Η ενδυνάμωση του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική σκηνή έχει πυροδοτήσει φήμες για πιθανά διαπραγματευτικά βήματα για την παύση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
Αξιοσημείωτο είναι πως ο Ζελένσκι είχε επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας πως το κύριο μέλημα του είναι να επιτευχθεί νίκη στην πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία. Σε προηγούμενο διάταγμα του, το 2022, είχε αποκλείσει οποιαδήποτε δυνατότητα διαλόγου με τη Μόσχα όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία.
Ωστόσο, η κατάσταση στο πεδίο μάχης είναι δύσκολη, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται πιέσεις από τις ρωσικές στρατιές που προχωρούν στην ανατολική Ουκρανία. Επιπλέον, η Κίεβο ανησυχεί για την ενδεχόμενη αναστολή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, καθώς ο Τραμπ έχει εκφράσει κριτική για τέτοιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Πούτιν δηλώνει ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, απαξιώνοντας ωστόσο οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ζελένσκι, τονίζοντας ότι εκείνος παραμένει «παράνομα» στην εξουσία.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι απαιτήσεις για τη σύναψη μιας συμφωνίας περιλαμβάνουν την αποδοχή της συνθηκολόγησης από την Ουκρανία, την αποκήρυξη τυχόν επιθυμίας ένταξης στο NATO και την αναγνώριση των ουκρανικών περιοχών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.