Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία δεν διαθέτει τη στρατιωτική ικανότητα να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που ελέγχει η Ρωσία από το 2014, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη γαλλική εφημερίδα Parisien.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει πως το Κίεβο θα αποδεχθεί τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά. «Νομικά, δεν έχουμε τη δυνατότητα να παραχωρήσουμε τα εδάφη μας. Αυτό είναι αντίθετο στο Σύνταγμα. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Η Ρωσία έχει πράγματι τον έλεγχο τμημάτων του εδάφους μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα του Κιέβου να διαπραγματευτεί για την επιβολή μιας ειρηνικής λύσης στον πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
«Αν και τη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε τη δύναμη να ανακτήσουμε όλη την επικράτεια, ελπίζω ότι η Δύση μπορεί να βρει τη δύναμη να φέρει τον Πούτιν στο τραπέζι των συζητήσεων και να επιλύσει διπλωματικά αυτή την κρίση», πρόσθεσε. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα είχε διαφορετική κατάσταση εάν είχε λάβει νωρίτερα από τη Δύση όλα τα αιτήματα που είχε υποβάλει.
Από την άλλη, τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κατεχόμενη γη ως ρωσική. «Αυτό δεν είναι θέμα συμβιβασμού. Θα σήμαινε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αποφύγει τις συνέπειες των πράξεών του. Αυτό είναι αδιανόητο», δήλωσε.
Η Ρωσία κατέχει επί του παρόντος περίπου το 18% της ουκρανικής επικράτειας, που ισοδυναμεί με 111.677 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων της Κριμαίας και των περιοχών της Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το παρακολούθησης πρόγραμμα της Ουκρανίας, DeepState.
Από το 2022, η Ουκρανία έχει ανακτήσει 42.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατεχόμενης γης, όμως το 2023 η κατάσταση δεν εξελίχθηκε το ίδιο θετικά. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής επίθεσης φέτος, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν στην περιοχή του Ντόνετσκ, ενώ επανήλθαν στο Χάρκοβο και εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.