Δεν διατίθεται περίληψη.
Η Σκληρή Γραμμή του Ζελένσκι για την Κριμαία: Απορρίπτει την Πρόταση Τραμπ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει αμετακίνητος στην υπεράσπιση της Κριμαίας, απορρίπτοντας πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για εξεύρεση ειρήνης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η στάση του Ουκρανού προέδρου υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Η Ρωσική Εισβολή και η Σημασία της Κριμαίας
Η ιστορία της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας ξεκίνησε το 2014, με την εμφάνιση μυστηριωδών στρατιωτών χωρίς διακριτικά, τους λεγόμενους “άγνωστους πράσινους άντρες”, που κατέλαβαν στρατηγικά σημεία στη χερσόνησο. Αυτή η ενέργεια αποτέλεσε την απαρχή της κλιμάκωσης της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με την ευρεία εισβολή του 2022.
Το Ειρηνευτικό Σχέδιο Τραμπ και η Άρνηση του Ζελένσκι
Το μέλλον της Κριμαίας βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ειρηνευτικού σχεδίου που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, ο Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τον ρωσικό έλεγχο της χερσονήσου. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά αναφέρεται ότι περιλαμβάνει την αναγνώριση της Κριμαίας από τις ΗΠΑ ως νόμιμο τμήμα της Ρωσίας, κάτι που ο Ζελένσκι θεωρεί αδιανόητο.
Η Γεωπολιτική Σημασία της Κριμαίας για την Ουκρανία
Για τον Ζελένσκι, η παραίτηση από την Κριμαία θα ήταν προδοσία της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η Κριμαία αποτελεί ιστορικά και πολιτιστικά αναπόσπαστο κομμάτι της Ουκρανίας, και η απώλειά της θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική συνείδηση και το ηθικό του ουκρανικού λαού.
Πιθανές Παραχωρήσεις και Εγγυήσεις Ασφαλείας στο πλαίσιο της **Διπλωματικής Οδού**
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο Τραμπ περιλαμβάνει την αναγνώριση της ρωσικής κατοχής περίπου του 20% της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Σε αντάλλαγμα, θα παρείχετο στην Ουκρανία μια ισχυρή εγγύηση ασφαλείας, πιθανώς από έναν συνασπισμό χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Επιπλέον, η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά όχι στο ΝΑΤΟ.
Οικονομικές Διευθετήσεις και ο Ρόλος των ΗΠΑ
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Ρωσία θα επέστρεφε μια μικρή περιοχή του κατεχόμενου Χαρκόβου και θα επέτρεπε στην Ουκρανία την ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο. Οι ΗΠΑ θα αναλάμβαναν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια.
Συμφωνία για τα Ουκρανικά Ορυκτά
Τέλος, αναμένεται μια συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου για την κατανομή των κερδών από τα ουκρανικά ορυκτά, την οποία ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ αναμένεται να υπογράψει με τις ΗΠΑ.