Καθώς η 20ή Ιανουαρίου πλησιάζει, ημερομηνία κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει επίσημα την προεδρία των ΗΠΑ, φαίνεται να αποκαλύπτεται η επιθετική στρατηγική που σκοπεύει να εφαρμόσει.
Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος του νέου προεδρικού ηγέτη είναι η Διώρυγα του Παναμά, η οποία είναι κρίσιμη καθώς διαχειρίζεται το 6% του παγκόσμιου εμπορίου. Ο Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να στείλει αμερικανικά στρατεύματα για να ελέγξουν τη Διώρυγα, την κυριαρχία της οποίας απέκτησε ο Παναμάς το 1999 μέσω της συμφωνίας που υπογράφηκε το 1977 με τον τότε πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ.
Η δικαιολόγηση του Τραμπ για τις προθέσεις του σχετικά με τη Διώρυγα είναι οι υπερβολικά υψηλές χρεώσεις διέλευσης. Πίσω από τις προκλητικές δηλώσεις του, ωστόσο, κρύβεται η ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Λατινική Αμερική.
Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν οι μεγαλύτεροι χρήστες της διώρυγας, η Κίνα φαίνεται να ανεβαίνει στην ιεραρχία. Μάλιστα, η τοπική κινεζική εταιρεία Hutchison διαχειρίζεται δύο από τα πέντε μεγαλύτερα λιμάνια του Παναμά.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής μιας νέας διώρυγας μέσω της Νικαράγουας. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός με την Κίνα δεν είναι ο μόνος λόγος πίσω από το ενδιαφέρον του Τραμπ για τη Διώρυγα. Η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.
Εκατομμύρια μετανάστες διασχίζουν τη ζούγκλα του Παναμά για να φτάσουν στα σύνορα με την Κολομβία και στη συνέχεια συνεχίζουν βόρεια προς την Κεντρική Αμερική.
Η αντιπαλότητα με τον Παναμά, τον Καναδά, την Ε.Ε. και την Κίνα αποτελεί την αρχή του εμπορικού πολέμου του Τραμπ.