Πάνω από 700 εργαζόμενοι της McDonald’s κατέθεσαν ομαδική αγωγή στον αμερικανικό κολοσσό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ενάγοντες αναφέρουν περιστατικά διακριτικής μεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένων φαινομένων αναπηρίας, ομοφοβίας, ρατσισμού και παρενόχλησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομικής εταιρίας Leigh Day, που αναφέρει ότι η αγωγή αφορά πάνω από 450 καταστήματα της McDonald’s.
Η αλυσίδα απασχολεί περισσότερους από 170.000 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι είναι κυρίως νέοι και έφηβοι με προσωρινές συμβάσεις.
Η συγκεκριμένη συλλογική αγωγή, στην οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής και εργαζόμενοι κάτω των 20 ετών την ώρα των αναφερόμενων γεγονότων, προήλθε από μια έρευνα του BBC τον Ιούλιο του 2023, η οποία συμπεριλάμβανε πολλές μαρτυρίες.
Κατά την διάρκεια της έρευνας, ο γενικός διευθυντής της McDonald’s στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, Αλιστερ Μακρό, είχε ζητήσει συγγνώμη για «σαφείς παραλείψεις» στην προστασία των εργαζομένων. Επιπλέον, είχε αποκαλύψει ότι η εταιρεία δέχεται «μία ή δύο» αναφορές την εβδομάδα για σεξουαλική παρενόχληση από εργαζόμενους.
Ο Αλιστερ Μακρό θα καταθέσει σήμερα ενώπιον επιτροπής της Βουλής, στο πλαίσιο προετοιμασίας σχεδίου νόμου που στοχεύει στη μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου.
«Αναγκάστηκα να αντιμετωπίσω ομοφοβικά σχόλια από τη διεύθυνση και τους συναδέλφους», είπε ένας 19χρονος εργαζόμενος για τα περιστατικά που συνέβησαν. «Ο προϊστάμενός μου μου τόνισε ότι δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω την κατάσταση και ότι έπρεπε να υποβάλω παραίτηση».
Το BBC αναφέρει επίσης την περίπτωση ενός εργαζομένου που υπήρξε θύμα μπούλινγκ λόγω αναπηρίας και μόλυνσης στα μάτια, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να παραιτηθεί.
Η McDonald’s μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα του AFP για σχόλιο.
Το 2019, η αλυσίδα είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο κατηγοριών, όταν το συνδικάτο BFAWU είχε γνωστοποιήσει ότι πάνω από 1.000 εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακομεταχείρισης στον χώρο εργασίας.