Από τώρα και στο εξής, οι μαθητές στη Βραζιλία θα πρέπει να αποχαιρετίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στα σχολεία. Το Κογκρέσο έχει επιβάλει ένα νέο νομοσχέδιο που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης οθονών.
Πολιτικοί, γονείς και η κυβέρνηση του προεδρικού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συμφωνούν στην ανάγκη περιορισμών στη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με μελέτες, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της Βραζιλίας, ηλικίας 10 με 13 ετών, έχουν ήδη δικό τους κινητό τηλέφωνο, ενώ το ποσοστό φτάνει το 87,6% για τους εφήβους 14 με 17 ετών.
Όπως ανέφερε η επιτροπή διαδικτύου της Βραζιλίας, σχεδόν τα δύο τρίτα των σχολείων έχουν θεσπίσει κανονισμούς για τη χρήση κινητών, με το 28%% να επιβάλλει πλήρη απαγόρευση.
Το νομοσχέδιο αυτό απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 4 έως 17 ετών και έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, περιμένοντας την υπογραφή του Λούλα για να τεθεί σε ισχύ.
Με σκοπό να «διατηρηθεί η ψυχική, σωματική και ψυχολογική υγεία των παιδιών και των εφήβων», οι κινητές συσκευές θα απαγορεύονται στα σχολεία, και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και των διαλειμμάτων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.
Ο νόμος θα επιτρέπει τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή για αναγκαία προσβασιμότητα.
Εντυπωσιακά, το 82% των γονέων στη Βραζιλία υποστηρίζει την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, όπως καταγράφει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Locomotina y QuestionPro.
Ο υπουργός Παιδείας Καμίλο Σαντάνα είναι υπέρ του περιορισμού της χρήσης των κινητών στα σχολεία.
«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η παρουσία των κινητών στις τάξεις μειώνει την προσοχή», τόνισε ο Σαντάνα τον Νοέμβριο.
«Τα κινητά έχουν περιορίσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις». Αυτός είναι ο λόγος που η χρήση τους πρέπει να ελεγχθεί», επισήμανε.
Μάλιστα, η Unesco υποστήριξε ότι «η απαγόρευση των κινητών στις σχολικές αίθουσες βελτιώνει τις μαθητικές επιδόσεις, ιδιαίτερα για τους μαθητές που έχουν δυσκολίες», σύμφωνα με εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν το 2023.
Παράλληλα, η Unesco αναφέρει ότι λιγότερο από το 25% των χωρών του κόσμου διαθέτουν νόμους ή πολιτικές που απαγορεύουν τα κινητά στα σχολεία.