Από σήμερα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία γίνονται πλήρη μέλη της ζώνης Σένγκεν, έπειτα από 13 χρόνια αναμονής, αναγνωρίζοντας την ελευθερία κυκλοφορίας για τους πολίτες τους τόσο στις ξηρές όσο και στις αεροπορικές διαδρομές.
Αυτές οι χώρες βρίσκονταν ήδη πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς από τον Μάρτιο του 2024 είχαν καταργήσει τους ελέγχους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά από πολλές καθυστερήσεις, έλαβαν το «πράσινο φως» από τους ευρωπαίους εταίρους τους, αποκτώντας τα ίδια δικαιώματα και για τα χερσαία σύνορά τους.
Ύστερα από χρόνια αναμονής, αυτό το βήμα αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για αυτές τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι οποίες ανήκουν στις φτωχότερες της Ε.Ε. Αν και είχαν πληρώσει όλα τα τεχνικά κριτήρια από το 2011, οι αντιρρήσεις άλλων χωρών-μελών καθυστέρησαν την ένταξή τους. Ο αναλυτής Βαλεντίν Ναουμέσκου σημειώνει ότι αυτή η κατάσταση είχε προκαλέσει αισθήματα απογοήτευσης, εκμεταλλευόμενα οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, και προσθέτει ότι αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, όπου εκλέχθηκε ένας ακροδεξιός υποψήφιος.
Η Αυστρία, από την πλευρά της, άρει το βέτο της, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για την πλήρη ένταξη. «Αυτό σημαίνει ότι απαλλάσσεται η αίσθηση ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», αναφέρει ο αναλυτής.
Οι πολιτικοί ηγέτες από τις δύο χώρες χαιρετίζουν αυτή τη «ιστορική απόφαση», σημειώνοντας ότι ήταν βασικός στόχος τους από την ένταξή τους στην Ε.Ε. το 2007.
Αυτή τη στιγμή, στην ζώνη Σένγκεν εντάσσονται 25 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., μαζί με την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Πλέον, πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, χωρίς ελέγχους.
Η πλήρης ένταξη της Ρουμανίας (19 εκατομμύρια κάτοικοι) και της Βουλγαρίας (6,5 εκατομμύρια) κατέστη εφικτή μετά την απόφαση της Αυστρίας να άρει το βέτο της. Η Βιέννη είχε αρχικά δεχθεί μερική ένταξη, και έπειτα δημιούργησε έναν «οδικό χάρτη» για την πλήρη ένταξη. Οι φοβίες σχετικά με την αύξηση των αιτούντων άσυλο έχουν περιοριστεί με τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν.
Μια συμφωνία που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο στη Βουδαπέστη προβλέπει προσωρινές ελέγχους για έξι μήνες, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα αλλαγής τροχιάς μετανάστευσης. Οι έλεγχοι στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας θα ενισχυθούν, καθώς αυτά θα αποτελέσουν τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία αναμένουν ότι η ένταξή τους στο Σένγκεν θα έχει θετική οικονομική επίπτωση, με εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ τους κατά τουλάχιστον 1%.
Οι οδικοί μεταφορείς εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους, καθώς οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται πια να περιμένουν έως και 20 ώρες στα σύνορα. Ο Μπενιαμίν Λουτσέσκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταφορών της Ρουμανίας, σημειώνει ότι αυτές οι καθυστερήσεις ήταν απλώς χάσιμο χρόνου, καθώς οι οδηγοί αναγκάζονταν να μετακινούν τα οχήματά τους κάθε 10 λεπτά.