Βόρεια Μακεδονία και Ουκρανία: Γιατί απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ

Ενώ τα Δυτικά Βαλκάνια έδειξαν υποστήριξη στην Ουκρανία στον ΟΗΕ, η στάση της Βόρειας Μακεδονίας προκαλεί ερωτήματα.

Η Βόρεια Μακεδονία απέχει από την κρίσιμη ψηφοφορία του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Σε μια σημαντική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας και τον σεβασμό της εδαφικής της ακεραιότητας, η Βόρεια Μακεδονία ήταν η μοναδική χώρα από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Λεπτομέρειες της ψηφοφορίας και οι θέσεις των άλλων χωρών

Το ψήφισμα, το οποίο συντάχθηκε από την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, ψηφίστηκε με 93 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 65 αποχές. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Σερβία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο υποστήριξαν το ψήφισμα, ενώ η Βόρεια Μακεδονία απείχε.

Η αρχική υποστήριξη των Σκοπίων σε εναλλακτική πρόταση

Αρχικά, η Βόρεια Μακεδονία είχε εκφράσει την υποστήριξή της σε ένα ανταγωνιστικό σχέδιο ψηφίσματος που προτάθηκε από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μετά από σημαντικές τροποποιήσεις από ευρωπαϊκές χώρες που εισήγαγαν αναφορές στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την ανάγκη για μια δίκαιη ειρήνη, η Βόρεια Μακεδονία απείχε και από αυτή την ψηφοφορία.

Ασαφείς εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Μίτσκοσκι

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν παρείχε σαφή εξήγηση για την αρχική συνυποστήριξη της χώρας του στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ, δηλώνοντας απλώς: «Έτσι αποφασίσαμε να είμαστε συνυποστηρικτές του ψηφίσματος που κατατέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στον ΟΗΕ».

Πολιτικές αναλύσεις και πιθανές ερμηνείες

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια ερμηνεύουν τη στάση της Βόρειας Μακεδονίας ως μια προσπάθεια προσέγγισης προς τις ΗΠΑ, πιθανώς λόγω απογοήτευσης από την ΕΕ και την καθυστέρηση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Μίτσκοσκι θεωρείται υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Αντίθεση με την προηγούμενη κυβερνητική πολιτική

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει μια αλλαγή από την προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση, η οποία είχε υποστηρίξει πλήρως τις ενέργειες της ΕΕ σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις του VMRO-DPMNE και του Βίκτορ Όρμπαν

Το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, με ηγέτη τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του, Fidesz.

δειτε ακομα

SAFETY

δειτε ακομα

SAFETY