Η διαμάχη για την «μακεδονική ταυτότητα» και γλώσσα φέρνει νέες εντάσεις στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αφαίρεση των όρων «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα» από την Έκθεση Προόδου
Σύμφωνα με ενημερώσεις από βουλγαρικά μέσα και επιβεβαίωση Βουλγάρων ευρωβουλευτών, το προσχέδιο της ετήσιας Έκθεσης Προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία που θα θέσει σε ψηφοφορία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει αφαιρέσει κάθε αναφορά στη «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα».
Πολιτικές διαμάχες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα ότι, κατόπιν αιτήματος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και συναινέσει των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, συμφωνήθηκε η αφαίρεση των παραπάνω όρων. Η τροπολογία αναμένεται να λάβει πλειοψηφία στο επερχόμενο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Κοβάτσεφ υπογράμμισε ότι θέματα ταυτότητας και γλώσσας δεν έχουν θέση σε μια έκθεση που αξιολογεί την πρόοδο μιας υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.
Αντίδραση της Βόρειας Μακεδονίας και ένταση με τη Βουλγαρία
Η αφαίρεση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Βουλγαρία για «ταλιμπανικές» πρακτικές. Παράλληλα, ανέφερε πως η κυβέρνησή του δε θα αποδεχθεί τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, σημειώνοντας τη διαφωνία του κόμματός του VMRO-DPMNE στο κοινοβούλιο.
Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση είχε προτείνει τις αλλαγές, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3.
Διπλωματικές προϋποθέσεις και πληθυσμιακά δεδομένα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βουλγαρία έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ανοίξουν μόνο μετά την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2021, οι πολίτες που δηλώνουν βουλγαρική καταγωγή στη Βόρεια Μακεδονία αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 3.500 άτομα. Η επίσημη Βουλγαρία, ωστόσο, αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία και εκτιμά πως ο αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος.
Επιδείνωση των σχέσεων Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας
Με την άνοδο στην εξουσία του VMRO-DPMNE, οι σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας έχουν περιέλθει σε οξύτατη κρίση. Οι διαφορές γύρω από ιστορικές και εθνικές ταυτότητες παραμένουν βασικά εμπόδια στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.