Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για τη δημιουργία ενός νέου αμυντικού ταμείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα έχει ως στόχο να ενισχύσει τις αμυντικές βιομηχανίες στα κράτη-μέλη αλλά και να υποστηρίξει την Ουκρανία κατά την επόμενη τριετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που παρατίθενται από το Bloomberg, είναι πιθανό να έχουμε έγκριση για το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πρόγραμμα Άμυνας πριν το τέλος του έτους. Το πρόγραμμα θα επιτρέπει αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού, επωφελούμενος από έως και 35% εξαρτήματα που θα προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.
Η συμφωνία που περιλαμβάνει την αναλογία 35%-65% προήλθε από την ανάγκη να συνδυαστούν αμυντικές φιλοδοξίες της Ευρώπης με τις άμεσες στρατηγικές ανάγκες της Ουκρανίας για ενίσχυση αμυντικών προμηθευτών “εκτός ραφιού”.
Ουσιαστικά, το σκηνικό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τις ανησυχίες της ΕΕ όσον αφορά την επερχόμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συχνά εκφράσει την δυσαρέσκειά του σχετικά με την ανεπαρκή στρατηγική αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη αλλά και με την απογοητευτική αγορά αμερικανικών προϊόντων από το μπλοκ.
Η Ένωση εργάζεται επίσης για την ταυτοποίηση σημαντικών έργων “κοινού ενδιαφέροντος” που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω του EDIP, εστιάζοντας σε τομείς όπως η αεροπορική και η αντιπυραυλική άμυνα.
Η ΕΕ προσπαθεί να απομακρυνθεί από την τρέχουσα πρακτική προμήθειας εξοπλισμού από τρίτες χώρες, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στη χρηματοδότηση περισσότερων συνεργατικών έργων και κοινών προμηθειών.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναδείξει τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και την εξάρτησή της από ξένες χώρες για κρίσιμες προμήθειες και αμυντικές δυνατότητες. Στους τελευταίους μήνες, η ΕΕ έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την παραγωγή και τις δαπάνες, αναζητώντας τρόπο να ξεπεράσει αυτές τις χρόνιες αδυναμίες που προήλθαν από χρόνια υποεπένδυσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.