Περισσότεροι από 1.000 υποστηρικτές της ρωσικής εξόριστης αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Με επικεφαλής τη Γιούλια Ναβάλναγια και άλλους, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν το κίνημα που έχει δεχθεί ισχυρούς κραδασμούς το τελευταίο διάστημα.
Η πορεία διασχισε το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι στον πόλεμο!», «Ρωσία χωρίς Πούτιν!» και «Η Ρωσία θα ελευθερωθεί!». Παρά την αφθονία των εξόριστων Ρώσων στο Βερολίνο, οι διοργανωτές υπολόγισαν ότι οι διαδηλωτές ήταν περίπου 2.000, αριθμός σαφώς χαμηλότερος από τις προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις στην Ρωσία το 2021.
Μετά την απώλεια του ηγέτη της, Αλεξέι Ναβάλνι, τον Φεβρουάριο, η ρωσική αντιπολίτευση έχει υποστεί έναν σημαντικό εκφοβισμό και προσπαθεί να επαναστατήσει από το εξωτερικό. Με τη διακυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διαρκεί σχεδόν 25 χρόνια, οι κύριοι αντίπαλοι πολιτικοί του βρίσκονται πλέον ή νεκροί, ή φυλακισμένοι ή εξόριστοι.
Η Γιούλια Ναβάλναγια ηγήθηκε της πορείας, συνοδευόμενη από άλλους εξέχοντες ακτιβιστές, όπως ο Ιλία Γιασίν, που πρόσφατα αποφυλακίστηκε, και ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, που έχει επιβιώσει από δύο απόπειρες δολοφονίας και αποφυλακίστηκε στις 1 Αυγούστου μέσω μιας ανταλλαγής κρατουμένων.
«Οφείλουμε να πολεμήσουμε ενάντια στο καθεστώς του Πούτιν, ενάντια στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει εναντίον της Ουκρανίας!», δήλωσε ο Γιασίν. «Πρέπει να δείξουμε ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και η θέση του είναι στη φυλακή, όχι στο Κρεμλίνο».
Η διαδήλωση αυτή, η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση της ρωσικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, ζήτησε την «άμεση αποχώρηση» των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την αποπομπή και την ανακριτική διαδικασία κατά του Πούτιν, καθώς και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία. «Είναι σημαντικό να καταδείξουμε ότι οι Ρώσοι και οι ρωσόφωνοι δεν είναι όλοι υπέρ του Πούτιν, αλλά υπερασπίζονται επίσης τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες και αντιτίθενται στον πόλεμο», τόνισε η 21χρονη Πολίνα Ζελένσκαγια από την Εσθονία.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές, ο 55χρονος Ντμίτρι Τολματσιόφ, επιχειρηματίας που είχε φύγει από τη Ρωσία τρία χρόνια πριν λόγω νομικών πιέσεων, εξέφρασε την ευθύνη του να διαμαρτυρηθεί: «Πρέπει να κάνουμε κάτι για εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν από τη Ρωσία».
Η αντίδραση από το Κρεμλίνο ήρθε μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος υποτίμησε τη σημασία των διαδηλωτών, δηλώνοντας ότι οι απόψεις τους δεν έχουν καμία αξία. Υπάρχουν και εσωτερικές εντάσεις στην ρωσική αντιπολίτευση που έχουν προκαλέσει απογοήτευση σε ορισμένους ακτιβιστές.
Η υποστήριξη προς την Ουκρανία παραμένει επίσης ένα αμφιλεγόμενο θέμα ανάμεσα στην αντιπολίτευση, η οποία καλεί σε «άμεσο τέλος» του πολέμου. Ο Ολέκσι Μακέγιεφ, πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, επέκρινε την πορεία, την αποκαλώντας «περίπατο χωρίς αξιοπρέπεια και συνέπειες».