Μια νέα συμφωνία για τον εορτασμό του Πάσχα ανάμεσα στην Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία θα πραγματοποιείται την ίδια ημέρα, είναι στην ατζέντα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι η συζήτηση αφορά αποκλειστικά το ημερολόγιο και όχι τη συλλειτουργία ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες. Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, αναφέρθηκε στην πολιτική του Ρώσου προέδρου Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση απάνθρωπη.
Αυτά συνέβησαν ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε τη θεία λειτουργία για την εορτή του Αγίου Νικολάου την 6η Δεκεμβρίου στον οικείο Ιερό Ναό στο Τζιβαλί της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εξυπηρετεί την ουκρανοφωνη κοινότητα.
Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί και ο Πάπας έχει τις ίδιες προθέσεις με τους προκατόχους του, από τον Παύλο Στ’ μέχρι τον Βενεδίκτο ΙΣτ’, σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της “ενότητας των Χριστιανών”, για το οποίο προσεύχεται συνεχώς η Αγία μας Εκκλησία. Καθώς το επόμενο έτος οι ημερομηνίες του Πάσχα συμπίπτουν για την Ανατολική και τη Δυτική Χριστιανοσύνη, θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συμφωνήσουμε με τον αδελφό Φραγκίσκο για τη μόνιμη καθιέρωση του εορτασμού του Πάσχα την ίδια ημέρα σε όλα τα επόμενα έτη».
Επιπλέον, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι και η Αγγλικανική Εκκλησία καθώς και οι άλλες Προτεσταντικές Ομολογίες θα αποδεχτούν μια τέτοια συμφωνία».
Η ευκαιρία αυτή απευθύνθηκε και σε Ορθόδοξους Χριστιανούς που εκφράζουν ενστάσεις, με τον Πατριάρχη να υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία θα περιορίζεται αποκλειστικά στο θέμα του εορτασμού του Πάσχα και δεν περιλαμβάνει τη συλλειτουργία με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Η συλλειτουργία απαιτεί κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών, κάτι που, αν και έχει γίνει πρόοδος στον θεολογικό διάλογο, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα».
«Οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, την ίδια ημερομηνία με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Μάλιστα, οι Ρωμαιοκαθολικές κοινότητες στην Ελλάδα ακολουθούν τον Ορθόδοξο κανόνα για την ημερομηνία του Πάσχα, προκειμένου να το εορτάσουν κοινά. Στη Φινλανδία, η ημερομηνία του πάσχα είναι κοινή για όλους τους Χριστιανούς, και αυτό προτείνουμε να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.
«Είναι απαράδεκτο να συνεχίσουμε να ζούμε με φανατισμούς και προκαταλήψεις», ανέφερε ο Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «Ο Θεός μας είναι Θεός της αγάπης και αυτό που έγινε στο παρελθόν δεν θα πρέπει να μας εμποδίζει να προχωρήσουμε».
Κατέληξε, “Προσευχόμαστε για την ταχεία αποκατάσταση των τραυματιών στων Ουκρανών και για την αναπαυσης των θυμάτων, καθώς και για τις οικογένειές τους, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Ιδιαίτερες προσευχές απευθύνουμε και για αυτούς τους Ρώσους κληρικούς και λαϊκούς που στηρίζουν τους Ορθόδοξους αδελφούς τους στην Ουκρανία, οι οποίοι συναντούν ισχυρές διώξεις και φυλακίσεις λόγω των φωνών τους ενάντια στην πολιτική του Πούτιν και την αντίχριστιανική διδασκαλία του Πατριάρχη Κυρίλλου. Ελπίζω το παράδειγμά τους να αφυπνίσει συνειδήσεις στην Ρωσία και αλλού».