Η κατάσταση για τα παιδιά παγκοσμίως είναι πιο ανησυχητική από ποτέ, με περισσότερους από 473 εκατομμύρια μικρούς πολίτες (ένας στους έξι) να ζουν σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, σύμφωνα με την UNICEF. Αυτή η σπαρακτική στατιστική επιβεβαιώνει ότι οι επιπτώσεις των πολέμων και των συγκρούσεων έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, οδηγώντας σε δραματική αύξηση των θανάτων και των παραβιάσεων δικαιωμάτων των παιδιών.
«Το 2024 αναμένουμε να είναι ένα από τα πιο δύσκολα έτη στην ιστορία της UNICEF για τα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, η οποία επεσήμανε την αυξανόμενη ανάγκη για δράση. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιες περιοχές έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να στερηθούν την εκπαίδευση, να υποσιτιστούν ή να χρειαστεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους – συχνά πολλές φορές.
Πού πλήττονται τα παιδιά περισσότερο;
Πέρυσι, ο ΟΗΕ κατέγραψε σχεδόν 33.000 σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων που σχετίζονται με 22.557 παιδιά, και οι προβλέψεις δείχνουν ότι φέτος οι αριθμοί θα είναι δείξουν αύξηση. Χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από το Ισραήλ, καθώς ο στρατός προσπαθεί να καταπολεμήσει τη Χαμάς. Επίσης, οι παιδικές απώλειες στην Ουκρανία αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς.
Στην Αϊτή, τα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών έχουν ξεπεράσει το 1000% φέτος, ενώ στο Σουδάν και τη Γάζα, πολλά παιδιά έχουν χάσει περισσότερα από ένα σχολικά έτη.
Επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη
Τα παιδιά στις συγκρούσεις χάνουν επίσης κρίσιμα εμβόλια και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με την UNICEF, το 40% των ανεμβολίαστων ή υποεμβολιασμένων παιδιών ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, καθιστώντας τα ευάλωτα σε θανατηφόρες ασθένειες, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα ξανά στη Γάζα μετά από 25 χρόνια.
«Τα παιδιά σε αυτές τις ζώνες διαβιούν καθημερινά σε συνθήκες επιβίωσης που τους στερούν την παιδική τους ηλικία», δήλωσε η Ράσελ. «Τα σχολεία και τα σπίτια τους καταστρέφονται, και οι οικογένειές τους διαλύονται. Χάνουν την ασφάλειά τους, την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, καθώς και την ευκαιρία να παίξουν και να μορφωθούν».
Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι «παράπλευρες απώλειες»
Η UNICEF προειδοποιεί για τον μεγάλο αριθμό παιδιών που πλήττονται από τις συγκρούσεις σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και η Μιανμάρ. Καλεί όλα τα μέρη των συγκρούσεων να σταματήσουν την κακοποίηση και να διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, σύμφωνα με τις διεθνείς ανθρωπιστικές υποχρεώσεις. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια ολόκληρη γενιά παιδιών να γίνει παράπλευρη απώλεια στους ανεξέλεγκτους πολέμους του κόσμου», τόνισε η Ράσελ.