Τα πολιτιστικά αγαθά του Λιβάνου, όπως οι ιστορικοί χώροι της Μπααλμπέκ και της Τύρου, έχουν αναγνωριστεί για την αξία τους στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και πλέον απολαμβάνουν αυξημένη προστασία από επιθέσεις και στρατιωτικές χρήσεις. Αυτή η ανακοίνωση προήλθε από την Unesco, που είναι ο φορέας του ΟΗΕ υπεύθυνος για την επιστήμη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Μεταξύ των πολιτιστικών αγαθών που χρήζουν προστασίας περιλαμβάνονται και άλλα σημαντικά μνημεία, όπως η Σιδώνα, η Αντζάρ, το Ανάκτορο Μπεϊτεντίν, καθώς και το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Η απόφαση της Unesco προήλθε έπειτα από μια “έκτακτη συνεδρίαση” της Επιτροπής που ασχολείται με την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλου πολέμου, στις εγκαταστάσεις της Unesco στο Παρίσι, ύστερα από αίτημα του Λιβάνου.
.@UNESCO has a deep and long-standing cooperation with #Lebanon. We will spare no effort to provide all the expertise and assistance needed to protect its exceptional #heritage. https://t.co/cHvyr4Wpqd
— Audrey Azoulay (@AAzoulay) November 19, 2024
Προτού ληφθεί η απόφαση, 300 προσωπικότητες από τον τομέα του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων αρχαιολόγων και ακαδημαϊκών, απηύθυναν έκκληση στην Unesco για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου.
Αντιδρώντας στην απόφαση, ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι την χαρακτήρισε “νίκη για το δίκαιο και αντεπίθεση κατά των καταστροφικών επιθέσεων” του Ισραήλ. Τόνισε ότι η απόφαση αυτή λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας και χαρακτηρίζει έγκλημα πολέμου οποιαδήποτε επίθεση κατά των αρχαιολογικών χώρων, επιτρέποντας την ποινική δίωξη των υπευθύνων διεθνώς.
Η γενική διευθύντρια της Unesco, Οντρέ Αζουλέ, επεσήμανε τη μακροχρόνια συνεργασία της οργάνωσης με τον Λίβανο και δήλωσε ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή υποστήριξης στην προστασία της πολιτιστικής του κληρονομιάς.