Ο Τζάστιν Τριντό, ο οποίος έχει καταφέρει να παραμείνει πρωθυπουργός του Καναδά για εννέα χρόνια, ανακοίνωσε πρόσφατα την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή. Παρά την επιτυχία του, είχε χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2019 και 2021.
Εσωτερικές Διαμάχες
Η παραίτηση του Τριντό έρχεται σε μια περίοδο πολιτικών κρίσεων που διαρκούν μήνες, με τη συντηρητική αντιπολίτευση να σχεδιάζει πρόταση μομφής μέσα τον Ιανουάριο. Ο ίδιος δήλωσε: “Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος είναι κρίσιμη και γι’ αυτό ζήτησα να ξεκινήσει άμεσα. Η χώρα μας αξίζει μια ειλικρινή επιλογή στις προσεχείς εκλογές.”
Δυσαρέσκεια για την Οικονομία
Η δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση της χώρας, κυρίως λόγω του πληθωρισμού και της στεγαστικής κρίσης, επιδείνωσε τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού. Η πολιτική του αντιμετώπιση κατά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής απεργίας οδηγών φορτηγών για υποχρεωτικό εμβολιασμό, προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, Κάθυ Μπροκ, “Ο Τριντό αντιμετωπίζει αρνητική εικόνα πλέον αφού το κοινό θέλει να δει αλλαγές και θεωρεί ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, όπως η αύξηση του κόστους ζωής και η αύξηση της εγκληματικότητας.”
Για το Καλό του Καναδά
Η εσωτερική πίεση και οι διαμάχες μέσα στο κόμμα του Τριντό τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Όπως είπε: “Είμαι μαχητής, αλλά η αγάπη μου για τον Καναδά με οδηγεί σε αυτή την απόφαση. Οι Καναδοί αξίζουν μια αληθινή επιλογή.”
Μέλλον στην Προεδρία Τραμπ
Παρά την απόφασή του να αποχωρήσει, ο Τριντό θα παραμείνει στη θέση του προσωρινά, μέχρι την προγραμματισμένη διάλυση της Βουλής στις 27 Μαρτίου, με τις εκλογές να αναμένονται τον Μάιο. Είναι ακόμα ασαφές αν η κίνηση αυτή θα αλλάξει το αρνητικό κλίμα γύρω από το κόμμα του, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση των Φιλελεύθερων και σημαντική άνοδο των Συντηρητικών.
Ο ίδιος τόνισε τη σημασία του διαλόγου και της συναίνεσης, αφήνοντας υπονοούμενα ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει για να διευκολύνει αυτές τις διαδικασίες: “Η αναζήτηση κοινού εδάφους είναι κρίσιμη για τις δημοκρατίες, αλλά η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα απαιτούσε συνεργασία με άλλα κόμματα.”