Ένταση και προβληματισμός στην Ευρώπη προκαλεί το ενδεχόμενο σύλληψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αφορμή το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Η θέση της Ρουμανίας και το ΔΠΔ
Η Ρουμανία, έχοντας υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, θα έπρεπε θεωρητικά να συλλάβει τον Νετανιάχου σε περίπτωση επίσκεψής του, δεδομένου του εντάλματος σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που εκδόθηκε εναντίον του, σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, η πολιτική πραγματικότητα φαίνεται να περιπλέκει τα πράγματα. Ο Ρουμάνος πολιτικός Marcel Ciolacu εξέφρασε την άποψη ότι οι σχέσεις Ρουμανίας-Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και ότι ο Νετανιάχου έχει επίσημη πρόσκληση για συνάντηση, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την πιθανή εφαρμογή του εντάλματος.
Αντιφατικές απόψεις εντός της ΕΕ
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε τονίσει πως η απόφαση του ΔΠΔ είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρθηκε στο euractiv από τον Γεώργιο Γκοτέβ.
Αντίθετα, η Γαλλία υποστηρίζει ότι ο Νετανιάχου απολαμβάνει ασυλία, καθώς το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ. Παράλληλα, η Πολωνία διατύπωσε την άποψη ότι η συμμετοχή του Νετανιάχου σε εκδηλώσεις μνήμης στο Άουσβιτς θα του παρείχε επίσης ασυλία, θέση που προκάλεσε αντιδράσεις.
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Ισραηλινών αξιωματούχων ως «εξωφρενική».
Η στάση της Ρουμανίας
Η αποφυγή αναφοράς στο ένταλμα σύλληψης από τον Ciolacu υποδηλώνει την προτεραιότητα της Ρουμανίας στη διατήρηση καλών σχέσεων με το Ισραήλ.
Η Ρουμανία έχει ιστορικά διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ, αποτελώντας τη μοναδική κομμουνιστική χώρα που δεν διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η πρόθεση της Ρουμανίας το 2018 να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ αποτελεί περαιτέρω ένδειξη της δέσμευσής της για ενίσχυση των σχέσεων.
Επιπλέον, η επίσκεψη του Ciolacu στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Ρουμανίας προς το Ισραήλ.
Νωρίτερα, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είχε χαιρετίσει την απελευθέρωση τριών ομήρων από τη Γάζα, αναφέροντας συγκεκριμένα τις Romi Gonen και Doron Steinbrecher, οι οποίες έχουν ρουμανική καταγωγή. Επίσης, εξήρε τις προσπάθειες μεσολαβητών, όπως το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος.
Η πολυπλοκότητα της κατάστασης υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν μεταξύ των διεθνών νομικών υποχρεώσεων και των γεωπολιτικών συμφερόντων τους.