Τσολάκος: Πρόσκληση στον Νετανιάχου στο Βουκούρεστι παρά το ένταλμα του ΔΠΔ

Η Ρουμανία, ως μία από τις 125 χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), θα είχε υποχρέωση να συλλάβει τον Νετανιάχου, αν επισκεπτόταν τη χώρα. Ο Νετανιάχου, όπως είναι γνωστό, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η σύλληψή του είναι πολύ δύσκολη. Ο Ρουμάνος πολιτικός Τσολάκου ανέφερε στο X ότι οι σχέσεις Ρουμανίας-Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και πως ο Νετανιάχου είχε πρόσκληση να συμμετάσχει στη σχετική συνάντηση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε το Νοέμβριο ότι η απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρει το euractiv και ο Γεωργίος Γκοτέβ.

Ωστόσο, η Γαλλία εξέφρασε τη γνώμη ότι ο Νετανιάχου έχει ασυλία από τις ενέργειες του ΔΠΔ, δεδομένου ότι το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου. Από την άλλη, η Πολωνία υποστήριξε ότι η συμμετοχή του Νετανιάχου σε εκδηλώσεις μνήμης του Άουσβιτς θα του παρείχε ασυλία, μια άποψη που δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς Πολωνούς πολίτες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, περιέγραψε ως «εξωφρενική» την έκδοση ενταλμάτων κατά ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου.

Στη δήλωσή του, ο Τσολάκου δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, κάτι που δείχνει την προτίμηση της Ρουμανίας να διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είχε καλωσορίσει την απελευθέρωση τριών ομήρων από τη Γάζα, καλώντας μάλιστα και τα ονόματα δύο εξ αυτών, της Romi Gonen και του Doron Steinbrecher, που έχουν ρουμανική καταγωγή.

Ο Τσολάκου επαίνεσε τις αξιόλογες προσπάθειες των μεσολαβητών, όπως το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, οι οποίοι συνέβαλαν στην επίτευξη της συμφωνίας.

Η Ρουμανία διατηρεί άριστες σχέσεις με το Ισραήλ, αποτελώντας τη μοναδική κομμουνιστική χώρα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Τελ Αβίβ.

Μάλιστα, το 2018, η Ρουμανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, ένα βήμα που δείχνει τη δέσμευσή της για περαιτέρω ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο Τσολάκου ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε το Ισραήλ μετά τη σοβαρή επίθεση της Χαμάς, δείχνοντας την υποστήριξή του στη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα