Μετά την πρόσφατη χτύπημα απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι δεσμευμένες να παραμείνουν στο ΝΑΤΟ, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος σκοπεύει να επιβάλει αυστηρότερα πρότυπα αμυντικών δαπανών για τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζει την επιβολή πλαφόν 5% του ΑΕΠ για κάθε μέλος.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ προτίθεται να συνεχίσει να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, παρά τις ανησυχίες που έχουν ανακύψει.
Συνεργάτες του Τραμπ έχουν ενημερώσει για τα σχέδια του, μετά από συναντήσεις του με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτόν το μήνα, ενώ οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζονται πυρετωδώς.
Η αντιμετώπιση Τραμπ για το ΝΑΤΟ: Προβληματισμός για την ΕΕ
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε προτείνει να μειωθεί η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, κάτι που προκαλεί ανησυχία για την πιθανότητα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να μείνουν χωρίς υποστήριξη αν δεν πληρώσουν το επιδιωκόμενο ποσό που ορίζει η Ουάσινγκτον για την άμυνα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τραμπ σκόπευε να απαιτήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τον στόχο των δαπανών από 2% σε 5% του ΑΕΠ, κάτι που σήμερα μόνο 23 από τα 32 κράτη μέλη πληρούν.
Συζητήσεις για 3% του ΑΕΠ
Ήδη, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την αύξηση του στόχου στο 3%, ωστόσο πολλοί ηγέτες ανησυχούν για τις οικονομικές θυσίες που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτή η αύξηση.
Σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δαπανήσουν περίπου 3,1% του ΑΕΠ τους για την άμυνα το 2024.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς της πρώτης προεδρίας του Τραμπ το 2020, οι αμυντικές δαπάνες του Πενταγώνου ανήλθαν στο 3,4%.
Συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών με τον Ρούτε
Πέντε βασικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ – Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Πολωνία – συγκεντρώθηκαν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις προσαρμογές στις αμυντικές στρατηγικές της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι «σχεδόν βέβαιος ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία».
Ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας από το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν νωρίτερα στο Ουάσινγκτον για να εξετάσουν τις θέσεις του εκλεγμένου προέδρου διότι ήταν και ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για τις υπερασπιστικές ανάγκες της Ουκρανίας δεν θα είναι αρκετές χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.