Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η διοίκησή του εξετάζει ενεργά την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δύο χώρες που είναι σε πόλεμο που πλησιάζει τα τρία χρόνια. Αναφέρθηκε ότι οι συνομιλίες «είναι σε καλή κατεύθυνση».
«Διενεργούμε συναντήσεις με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων Ρωσίας και Ουκρανίας. Και πιστεύω ότι αυτό το διάλογο προχωρά θετικά», δήλωσε ζωντανά ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός μετά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον από το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.
Κιθ Κέλογκ: Απαραίτητες οι παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στρατηγός ε.α. Κιθ Κέλογκ, επισήμανε πως «οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι έτοιμες να κάνουν παραχωρήσεις» προκειμένου να τερματιστεί ο εφιάλτης που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο του 2022.
«Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο πλευρές θα κληθούν να παραχωρήσουν κάτι. Έτσι λειτουργούν οι διαπραγματεύσεις, και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές θα πάνε σε αυτές», είπε ο Κέλογκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας, των ΗΠΑ και διεθνώς, να διασφαλίσουμε ότι θα τερματιστεί η σύγκρουση», δήλωσε ο Κέλογκ. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο καταλληλότερος ηγέτης για αυτή την αποστολή», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι αυτή είναι μια πεποίθηση που τον διακατέχει.
«Ο μόνος που μπορεί να καθίσει στο τραπέζι με τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ο πρόεδρος Τραμπ», ανέφερε με έμφαση ο στρατηγός, ο οποίος έχει υπηρετήσει στη στρατιωτική ιεραρχία για πολλές δεκαετίες.
«Θα συζητήσουμε με όλους και ελπίζω ότι σύντομα θα βρούμε έναν τρόπο να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση. Αυτό θα είναι ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές», διαβεβαίωσε ο Κέλογκ.
Η ιδέα επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια σημαντική αλλαγή πορείας.
Ο Τραμπ είχε επικρίνει στο παρελθόν τις υψηλές δαπάνες των ΗΠΑ για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού, αλλά ταυτόχρονα έχει υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, απειλώντας με αυστηρότερες κυρώσεις.
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι είναι ανοιχτός για διάλογο με την Ουκρανία — όμως όχι με τον πρόεδρο Ζελένσκι, τον οποίο θεωρεί «παράνομο». «Οι αποφάσεις δεν ανήκουν σε αυτόν», αντέτεινε ο στρατηγός Κέλογκ, προσδιορίζοντας έτσι τις προσεγγίσεις των δύο πλευρών.