Τραμπ: Τέλος η στήριξη σε Ουκρανία και Ρωσία αν δεν υπάρξει συμφωνία

Ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από τις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία, ασκώντας πιέσεις τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Η Διπλωματική Προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός για το διαπραγματευτικό του στυλ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ζωή μου είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση, και ξέρω πότε οι άνθρωποι μας παίζουν και πότε όχι.» Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει αυτό που θεωρεί ως έλλειψη ειλικρίνειας στις διαπραγματεύσεις.

Επεσήμανε επίσης, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ότι προσδοκά να δει πραγματική βούληση για τον τερματισμό της σύγκρουσης. «Πρέπει να δω έναν ενθουσιασμό για να θέλω να τελειώσω τον πόλεμο. Και νομίζω ότι βλέπω αυτόν τον ενθουσιασμό. Νομίζω ότι τον βλέπω και από τις δύο πλευρές», ανέφερε, εκφράζοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχθεί παιχνίδια καθυστέρησης ή παραπλάνησης. «Κανείς δεν με παίζει. Προσπαθώ να βοηθήσω. Νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να τα καταφέρουμε, και το θέμα κορυφώνεται αυτή τη στιγμή», τόνισε, δίνοντας έμφαση στην επείγουσα ανάγκη για δράση.

Μνημόνιο Συνεργασίας ΗΠΑ-Ουκρανίας για Στρατηγικά Ορυκτά

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία έχουν επισημοποιήσει τη συνεργασία τους στον τομέα των στρατηγικών ορυκτών, υπογράφοντας ένα «Μνημόνιο Προθέσεων» (Memorandum of Intent). Αυτό το μνημόνιο αποτελεί το πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη συμφωνία που θα δώσει ώθηση στην εκμετάλλευση των πλούσιων ορυκτών πόρων της Ουκρανίας, όπως:

  • Σπάνιες γαίες
  • Γραφίτης
  • Λίθιο
  • Τιτάνιο
  • Ουράνιο

Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και στη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής του 2022. Το κοινό επενδυτικό ταμείο θα κινητοποιήσει πόρους τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογραφή του μνημονίου έρχεται σε μια περίοδο εντατικών διπλωματικών προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σηματοδοτώντας τη σημασία της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, η απουσία εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία παραμένει πηγή ανησυχίας για το Κίεβο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα