Οι χώρες της Ευρώπης θα κληθούν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω τελωνειακούς δασμούς, είναι η δήλωση που έκανε τη Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στρέφοντας την προσοχή στο εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής σε σχέση με την ΕΕ. Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση να επιβληθούν 10% επιπλέον δασμοί σε προϊόντα από την Κίνα, με ισχύ από 1 Φεβρουαρίου.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ευνοϊκή για εμάς. Δεν εισάγουν τα αυτοκίνητά μας ή τα γεωργικά μας προϊόντα. Στην πραγματικότητα, σχεδόν δεν αγοράζουν κάτι σημαντικό”, δήλωσε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επιβολή “τελωνειακών δασμών” στα κράτη μέλη.
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει την επιβολή δασμών 10% στα κινεζικά προϊόντα, καταγγέλλοντας την κυκλική μεταφορά φεντανύλης από την Κίνα μέσω του Μεξικού και του Καναδά.
“Η απόφαση θα είναι έτοιμη προς εφαρμογή την 1η Φεβρουαρίου,” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, όπως είπε, την ίδια ημέρα, θα επιβληθούν τελωνειακοί δασμοί 25% στα προϊόντα που προέρχονται από το Μεξικό και τον Καναδά.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα επικρίνει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Ένωση λειτουργεί ως “μικρή Κίνα” που εκμεταλλεύεται την αμερικανική αγορά.
“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα εμπορικό έλλειμμα 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ΕΕ”, τόνισε χθες. “Η Κίνα είναι επιθετική, αλλά έχουμε και άλλες χώρες που είναι εξίσου επιθετικές”.
Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου του εκπροσώπου εμπορίου των ΗΠΑ (USTR), το εμπορικό έλλειμμα με την ΕΕ το 2023 ανήλθε σε 131 δισεκατομμύρια δολάρια και συγκεντρώνεται κυρίως σε τέσσερις χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Ιταλία.
Οι αιτίες του προβλήματος είναι πολλές. Το έλλειμμα με τη Γερμανία προέρχεται κυρίως από το βιομηχανικό εμπόριο, ενώ με την Ιρλανδία προκύπτει διότι πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν εγκατασταθεί εκεί για να εκμεταλλευτούν ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες.
Πριν από την επανεκλογή του, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι θα επιβάλλει ξανά δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν αυξήσουν τις εισαγωγές ενέργειας από τις ΗΠΑ, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του (2017-2021), ο Τραμπ είχε απαριθμήσει μια σειρά από δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα ως αντίκτυπο για το έλλειμμα που παρατηρείται και για τη διαφορά απόψεων στις κρατικές ενισχύσεις μεταξύ Boeing και Airbus.
Στο παρόν Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι η Ευρώπη είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο με την αμερικανική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική και εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
“Σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε άμεσα τις συνομιλίες για τα κοινά μας συμφέροντα και να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε,” δήλωσε, προσθέτοντας ότι “θα είμαστε ρεαλιστές, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα συμφέροντά μας και οι αξίες μας”.