Δημόσιες και ιδιωτικές προτάσεις από συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ προτείνουν τρόπους για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, με αναφορές ότι κάποιες περιοχές της χώρας ίσως παραχωρηθούν στη Ρωσία για το αμέσως επόμενο μέλλον, σύμφωνα με ανάλυση του Ρόιτερς και πηγές κοντά στον εκλεγμένο πρόεδρο.
Κεντρικοί σύμβουλοι του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του εν αναμονή απεσταλμένου του για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, απόστρατου αντιστράτηγου Κιθ Κέλογκ, διατυπώνουν προτάσεις που μοιράζονται κάποιες κοινές αρχές, όπως η απομάκρυνση της ένταξης στο ΝΑΤΟ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι σύμβουλοι του Τραμπ επιδιώκουν να πιέσουν τη Μόσχα και το Κίεβο σε διαλόγους χρησιμοποιώντας στρατηγικές ανταμοιβών και τιμωριών. Αυτό περιλαμβάνει την ενδεχόμενη διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, εφόσον αρνηθεί να διαπραγματευτεί, και την αύξηση της βοήθειας, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν απορρίψει τη διαπραγμάτευση.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα τονίσει την προτίμησή του να τερματίσει τη σύγκρουση, που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια, εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η ακριβής προσέγγιση του σχετικά με αυτό το θέμα παραμένει ασαφής.
Πολλοί αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι του τομέα της εθνικής ασφάλειας εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του Τραμπ να εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση, δεδομένης της πολυπλοκότητας της εν λόγω σύγκρουσης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δηλώσεις των συμβούλων του Τραμπ δίνουν έμφαση σε έναν πιθανό σχεδιασμό για την ειρηνική διαδικασία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά τις αυξανόμενες απώλειες και την έλλειψη στρατευμάτων, έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτός σε διαπραγματεύσεις.
Αν και εξακολουθεί να επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρόσφατα δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να αναζητήσει διπλωματικές λύσεις για την αποκατάσταση εδαφών που έχει χάσει.
Αλλά ο Τραμπ μπορεί να αντιμετωπίσει έναν Πούτιν που δεν είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε συνομιλίες, σύμφωνα με αναλυτές και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, καθώς ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να θεωρεί ότι έχει περισσότερα να κερδίσει συνεχίζοντας τους στρατηγικούς του στόχους.
“Ο Πούτιν δεν βιάζεται“, δήλωσε ο Γιουτζίν Ράμερ, πρώην επικεφαλής αναλυτής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, εστιάζοντας στην τρέχουσα στάση του Ρώσου προεδρικού ηγέτη στην αναμονή για περισσότερες ευνοϊκές συνθήκες πριν από τις πιθανές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Ράμερ, ο Πούτιν φέρνει διαρκώς τους Ουκρανούς σε δύσκολη θέση και μπορεί να περιμένει να δει ποιες παραχωρήσεις θα είναι διατεθειμένος να κάνει ο Τραμπ για να ανανεωθεί η διαβούλευση.
Η έκθεση του Ρόιτερς τον Μάιο ανέφερε ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος να σταματήσει τις μάχες μέσω μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα αναγνωρίζει τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, αλλά είναι επίσης έτοιμος να συνεχίσει εφόσον το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.
Η Ρωσία ήδη ελέγχει ολόκληρη την Κριμαία από το 2014 και σχεδόν το 80% του Ντονμπάς, καθώς και σημαντικά τμήματα των περιφερειών Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Πολλαπλά σχέδια
Αυτή τη στιγμή, ο Τραμπ δεν έχει συγκροτήσει μια κεντρική ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη ενός ειρηνικού σχεδίου, όπως δήλωσαν τέσσερις σύμβουλοι. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί έχουν αρχίσει να εξετάζουν δημόσια ιδέες και ορισμένες από αυτές έχουν φτάσει στα αυτιά του Τραμπ.
Ο τελικός σχεδιασμός μιας ειρηνικής συμφωνίας φαίνεται πως θα απαιτήσει την άμεση προσωπική εμπλοκή των Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι, ανέφεραν οι σύμβουλοι.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι “δεν είναι δυνατόν να σχολιάσουμε ατομικές δηλώσεις χωρίς πλήρη γνώση του συνολικού σχεδίου”.
Η εκπρόσωπος του Τραμπ, Καρολάιν Λίβιτ, επισήμανε ότι “ο Τραμπ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποκαταστήσει την ειρήνη και να ενισχύσει τη θέση των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή”.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον εκπρόσωπο του Τραμπ όσον αφορά την πιθανή υποσχεμένη επιλυτική διαδικασία μέσα σε μία ημέρα μετά την αναγόρευσή του.
Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο.