Τραμπ: Η Γροιλανδία και ο Ρόλος της στην Παγκόσμια Ελευθερία

Μια απρόσμενη επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ αναζωπυρώνει τη συζήτηση για το μέλλον της Γροιλανδίας. Θα μπορούσε μια αμερικανική προσφορά εξαγοράς να αλλάξει τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη;

Η Εμμονή του Τραμπ για την Γροιλανδία: Μια Κίνηση για την “Ελευθερία του Κόσμου”;

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να εκπλήσσει με τις δηλώσεις του σχετικά με την Γροιλανδία, επιμένοντας πως η απόκτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση “της ελευθερίας του κόσμου”. Η επιμονή του αυτή αναζωπυρώνει ένα ζήτημα που είχε τεθεί και κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, προκαλώντας αντιδράσεις και ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του αυτόνομου αυτού εδάφους.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα την αποκτήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One. Αναφέρθηκε επίσης στην επιθυμία των 57.000 κατοίκων του νησιού «να είναι μέρος μας», αν και δεν διευκρίνισε τις πηγές αυτής της βεβαιότητας.

Τοπίο στην Γροιλανδία

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της κατηγορηματικής άρνησης της Δανής πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν ότι η Γροιλανδία «δεν είναι προς πώληση», μια θέση που εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ είχε εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει τη Γροιλανδία ήδη από το 2019, υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος του νησιού από τις ΗΠΑ είναι «απαραίτητος» για την παγκόσμια ασφάλεια, κυρίως λόγω της στρατηγικής της θέσης.

«Πιστεύω ότι διεθνώς υπάρχει επιθυμία να είμαστε μαζί», ανέφερε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι «σαφώς, η Γροιλανδία είναι προϊόν του κόσμου, και η ελευθερία που μπορούμε να παρέχουμε είναι μοναδική». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν αυτή την ελευθερία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ηγεσία της Γροιλανδίας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το νησί δεν είναι προς πώληση. «Η Γροιλανδία ανήκει σε εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της, Μούτε Έγκεντε.

Ο Έγκεντε, μέσω Facebook, τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε προς πώληση και δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ. Πρέπει να συνεχίσουμε τη μακροχρόνια προσπάθειά μας για την ελευθερία», προτρέποντας παράλληλα σε ανοιχτούς διαλόγους και εμπορικές συνεργασίες με γειτονικές χώρες. Η θέση αυτή υπογραμμίζει την επιθυμία της Γροιλανδίας για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.

Διπλωματικές Κινήσεις και Διαπραγματεύσεις: Δανία και ΗΠΑ σε Διάλογο

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, η Δανία έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον για συζητήσεις σχετικά με την περιοχή της Αρκτικής, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Η δήλωση αυτή ήρθε μετά από την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής διπλωμάτη της κυβέρνησης του Τραμπ, υποδηλώνοντας μια προσπάθεια διερεύνησης κοινού εδάφους.

Η συνομιλία μεταξύ Ράσμουσεν και Ρούμπιο, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, διήρκεσε 20 λεπτά και χαρακτηρίστηκε «καλή και εποικοδομητική». Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας, συζητήθηκαν θέματα όπως η Ουκρανία, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, γεγονός που καταδεικνύει το εύρος των κοινών ενδιαφερόντων.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Δανίας παραμένουν ισχυρές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διμερούς συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα.

Η στρατηγική θέση της Γροιλανδίας, που συνδέει την Ευρώπη με τη Βόρεια Αμερική, την καθιστά σημαντική για την ασφάλεια και το σύστημα προειδοποίησης των βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ. Η γεωπολιτική αυτή πραγματικότητα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο Τραμπ θεωρεί την απόκτηση της Γροιλανδίας ως προτεραιότητα.

ΗΜέτε Φρέντερικσεν, στην επικοινωνία της με τον Τραμπ, επανέλαβε ότι η απόφαση για το μέλλον της Γροιλανδίας ανήκει αποκλειστικά στους κατοίκους της, υπογραμμίζοντας το σεβασμό στην αυτοδιάθεση του νησιού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πρόσφατη τηλεφωνική επαφή μεταξύ των δύο ηγετών φάνηκε «ζεστή», με τον Τραμπ να επιμένει ότι είναι σοβαρός για την επιθυμία του να ελέγξει τη Γροιλανδία. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων.

Εκπρόσωπος του δανικού υπουργείου τόνισε ότι «η ασφάλεια της Αρκτικής δεν ήταν θέμα στην ημερήσια διάταξη, αλλά συμφωνήθηκε να συζητηθεί σε μελλοντικές επαφές μεταξύ Ηπα, Δανία και Γροιλανδίας», δείχνοντας μια προθυμία για διάλογο, αλλά με σεβασμό στην αυτονομία της Γροιλανδίας.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Mute Egede, που πιέζει για ανεξαρτησία, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το νησί δεν είναι προς πώληση και ότι το μέλλον του θα αποφασιστεί αποκλειστικά από τους κατοίκους του. Η σταθερή αυτή θέση αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες του Τραμπ και υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα του ζητήματος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα