Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κηρύξει «εθνική οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Στόχος αυτής της απόφασης είναι να νομιμοποιήσει την επιβολή καθολικών δασμών σε χώρες, φίλους και αντιπάλους, σύμφωνα με πληροφορίες από τέσσερις πηγές που επικαλείται το CNNi. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του Τραμπ να αποκαταστήσει την ισορροπία στο παγκόσμιο εμπόριο κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του.
Η κήρυξη αυτή θα του επιτρέψει να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική δασμών αξιοποιώντας τον νόμο για τις διεθνείς οικονομικές εξουσίες έκτακτης ανάγκης, γνωστός ως «IEEPA». Αυτός ο νόμος παρέχει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να ρυθμίζει τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια μιας εθνικής έκτακτης ανάγκης, χωρίς να υποχρεούται να αποδείξει αυστηρά την ανάγκη των δασμών για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Μια πηγή επισήμανε ότι «τίποτα δεν είναι αποκλεισμένο», υπενθυμίζοντας τις έντονες συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί σχετικά με την πιθανότητα κήρυξης εθνικής έκτακτης ανάγκης.
Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η πρώτη χρήση του νόμου
Το 2019, ο Τραμπ χρησιμοποίησε τον IEEPA για να απειλήσει με δασμό 5% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό. Αυτός ο δασμός θα μπορούσε να φθάσει το 25% εάν η μεξικανική κυβέρνηση δεν λάμβανε μέτρα για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά από διαπραγματεύσεις στη Ουάσιγκτον, επιτεύχθηκε συμφωνία για την επαναφορά της πολιτικής «Μείνετε στο Μεξικό» και έτσι οι δασμοί δεν επιβλήθηκαν ποτέ. Ωστόσο, η απειλή της εθνικής έκτακτης ανάγκης προκάλεσε την αντίδραση ηγετικών επιχειρηματικών οργανώσεων, που προετοίμαζαν νομικές ενέργειες για τη νόμιμη αμφισβήτηση αυτής της κίνησης.
Αναζητεί εναλλακτικές πρόσφορες
Πηγές του CNN αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την κήρυξη της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η ομάδα του Τραμπ εξετάζει και άλλες νομικές οδούς για να υποστηρίξει τους δασμούς που προτάθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει εκτενείς εξουσίες να επιβάλλει δασμούς για διάφορους λόγους. Υπάρχουν πολλές νομικές βάσεις για να το πράξει αυτό», δήλωσε η Κέλι Ανν Σο, δικηγόρος στον τομέα του εμπορίου και πρώην αναπληρώτρια βοηθός του Τραμπ για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις. «H IEEPA είναι σίγουρα μία από αυτές».
Επιπλέον, οι σύμβουλοι του Τραμπ εξετάζουν το άρθρο 338 του αμερικανικού εμπορικού νόμου. Αυτό το άρθρο επιτρέπει στον πρόεδρο να επιβάλλει «νέους ή πρόσθετους δασμούς» σε χώρες που θεωρούνται ότι αδικούν το εμπόριο των ΗΠΑ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επιβολής νέων δασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, αν και δεν έχει εφαρμοστεί ευρέως στην πρόσφατη ιστορία.