Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να αναπτύξει στρατηγικές για την προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων από πιθανές φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από άλλες χώρες.
Παγκόσμιος Ελάχιστος Φορολογικός Συντελεστής και οι Επιπτώσεις του
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες. Ωστόσο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ενσωματώσει αυτόν τον κανόνα στην εγχώρια νομοθεσία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ελάχιστος φόρος βρίσκεται περίπου στο 10%, όπως καθορίστηκε κατά τη διάρκεια του φορολογικού πακέτου του 2017.
Η εφαρμογή του 15% από άλλες χώρες θα μπορούσε να οδηγήσει στην είσπραξη “συμπληρωματικών” φόρων από αμερικανικές εταιρείες που φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές. Η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίζει αυτές τις ενέργειες ως “αντίποινα”.
Σύμφωνα με το προεδρικό υπόμνημα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διεθνή φορολογικά καθεστώτα αντιποίνων εάν οι ΗΠΑ δεν συμμορφωθούν με τις φορολογικές πολιτικές άλλων χωρών. Ο στόχος είναι η ανάκτηση της “εθνικής κυριαρχίας και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας” των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η διεθνής συμφωνία δεν έχει ισχύ στη χώρα.
Η Στάση του Νέου Υπουργού Οικονομικών
Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για τον περιορισμό των μειώσεων στους φορολογικούς συντελεστές, η πρώην υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία το 2021. Ο Σκοτ Μπεσέντ, ο υποψήφιος για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με την εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, χαρακτηρίζοντάς τον ως “σοβαρό λάθος”.
Πρώτος Πυλώνας και Φόροι Ψηφιακών Υπηρεσιών
Οι διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΟΣΑ περιλάμβαναν την εισαγωγή νέων ρυθμίσεων για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών εσόδων με τις χώρες όπου πωλούνται τα προϊόντα των πολυεθνικών. Στόχος ήταν η πιο δίκαιη φορολόγηση εταιρειών όπως η Meta και η Apple. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις γύρω από τον λεγόμενο “πρώτο πυλώνα” έχουν βαλτώσει και ελλείψει της συμμετοχής των ΗΠΑ, χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Τουρκία ενδέχεται να επαναφέρουν τους δικούς τους φόρους ψηφιακών υπηρεσιών, προκαλώντας πιθανές αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον.