Τραμπ: Αδυναμία Συγκέντρωσης και Κίνδυνος Διεθνούς Κρίσης

Η πιθανότητα διεθνούς κρίσης στην πιθανή δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ είναι «πολύ αυξημένη», σύμφωνα με προειδοποίηση από έναν πρώην σύμβουλο του προεδρικού γραφείου.

Ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας τoυ Τραμπ για 17 μήνες, εξέφρασε έντονη ανησυχία σχετικά με την έλλειψη κατανόησης, ενδιαφέροντος και συνεκτικής στρατηγικής. Όπως σημειώνει, η διαδικασία λήψης αποφάσεων του Τραμπ καθορίζεται από προσωπικές σχέσεις και στιγμές έμπνευσης, αντί από μια σε βάθος κατανόηση των εθνικών συμφερόντων.

Ο Μπόλτον αντέτεινε επίσης τους ισχυρισμούς του Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής καμπάνιας δήλωσε ότι μόνο εκείνος θα μπορούσε να αποτρέψει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και να επιτύχει γρήγορη λύση στις κρίσεις στη Γάζα και την Ουκρανία.

Τζον Μπόλτον: Ο κίνδυνος διεθνούς κρίσης στη δεύτερη θητεία του Τραμπ

«Είναι χαρακτηριστικό του Τραμπ: όλη η διαδικασία είναι εγωιστική αλαζονεία», ανέφερε ο Μπόλτον σε συνέντευξή του στον Guardian. «Ο κόσμος είναι σήμερα πιο επικίνδυνος απ’ ότι όταν ήταν πρόεδρος στο παρελθόν. Η μόνη σημαντική κρίση που αντιμετωπίσαμε ήταν η πανδημία Covid, η οποία είναι μια μακροχρόνια κρίση και όχι πόλεμος κατά επαχθούς ξένης δύναμης».

«Ο κίνδυνος μιας κρίσης διεθνούς επιπέδου, όπως αυτές του 19ου αιώνα, είναι τώρα πολύ πιο πιθανός σε περίπτωση δεύτερης θητείας του Τραμπ. Η ανικανότητά του να εστιάσει σε σωστές και συνεκτικές αποφάσεις με ανησυχεί ιδιαίτερα», τόνισε.

Ο 76χρονος Μπόλτον είναι γνωστός για τη σκληρή του στάση απέναντι στις διεθνείς σχέσεις και είχε υποστηρίξει την εισβολή στο Ιράκ το 2003, προτείνοντας παράλληλα στρατιωτικές παρεμβάσεις εναντίον του Ιράν και της Βόρειας Κορέας όσον αφορά τα πυρηνικά τους προγράμματα.

Ως πρεσβευτής του Τζορτζ Μπους στον ΟΗΕ για 16 μήνες, ο Μπόλτον έχει επίσης υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των διοικήσεων Ρόναλντ Ρέιγκαν και Τζορτζ Μπους. Υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο Μπόλτον ανέφερε: «Πίστευα ότι, όπως κάθε Αμερικανός πρόεδρος, το βάρος της ασφάλειας και οι σοβαρές ευθύνες που αντιμετώπιζε θα του παρείχαν τη νοοτροπία για να λάβει σοβαρές αποφάσεις».

«Η έλλειψη πνευματικής πειθαρχίας στον Τραμπ»

«Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος. Μέχρι να φτάσω στη διοίκηση, είχαν ήδη διαμορφωθεί πλαίσια συμπεριφοράς που δεν άλλαξαν ποτε. Πολύ νωρίς, συνειδητοποίησα ότι η πνευματική πειθαρχία δεν βρίσκεται στο λεξιλόγιο του Τραμπ», πρόσθεσε.

Η πολιτική του Τραμπ παρουσίασε ριζικές αλλαγές σε σχέση με τις παραδοσιακές πολιτικές των ΗΠΑ, προτάσσοντας το «Πρώτα η Αμερική» και εστιάζοντας στην απομόνωση και την προστασία της εγχώριας αγοράς μέσω δασμών.

Ο Μπόλτον δήλωσε ότι συμφώνησε με πολλές από τις ενέργειες του Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, ωστόσο σχολίασε ότι αυτές δεν είχαν καθόλου σταθερή στρατηγική: «Δεν έχει μια συνεκτική φιλοσοφία ή στρατηγική εθνικής ασφάλειας».

«Η περιορισμένη του γνώση για την εξωτερική πολιτική»

«Δυστυχώς, δεν έχει επαρκή γνώση της εξωτερικής πολιτικής. Διαβάζει σπάνια και συχνά παραλείπει τα ενημερωτικά έγγραφα, θεωρώντας τα ανείπωτα σημαντικά. Νομίζει ότι η προσωπική επαφή και οι συμφωνίες είναι το παν», κατέληξε ο Μπόλτον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα