Τουρκία, Συρία και Τραμπ: Μια Νέα Ελπίδα για Ειρηνική Συμφωνία

Η πρόβλεψη του Τούρκου προέδρου δεν επαληθεύτηκε. Αντιθέτως, μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μπορεί να προκύψει και μία αλλαγή στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Η συριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια: είτε μια προσέγγιση είτε μια επιδείνωση στις ήδη κακές σχέσεις των δύο χωρών.

Η πιθανότητα ομαλοποίησης των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό εξαρτάται από την προσωπική δυναμική μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν“, σημειώνει ο πολιτικός Αχέντ Αλ Σουκάρι από τη Συρία σε συνέντευξή του στη DW. Ο Σουκάρι, ο οποίος είναι μέλος του Κόμματος Μπάαθ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του συριακού κοινοβουλίου, αναλύει ότι οι σχέσεις αυτές μπορεί να κριθούν από τη συνεργασία πολιτικών προσώπων.

Ο Ερντογάν βλέπει την επανεμφάνιση του Τραμπ ως ευκαιρία“, αναφέρει, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη σχέση για να παρουσιαστεί ως προστάτης της περιοχής, κερδίζοντας έτσι πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα.

Είναι, ωστόσο, αναμενόμενο ότι αν ο Τραμπ αποφασίσει να πιέσει την Άγκυρα όπως είχε κάνει κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας (2017-2021), αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει την Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στη Συρία, διατηρώντας παράλληλα τις σχέσεις της με τη Ρωσία και το Ιράν.

Αληθινές συμμαχίες

Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση από την αρχή του εμφυλίου πολέμου το 2011. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημάδια προσέγγισης ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών. Προβλέπεται μάλιστα μία συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ στο κοντινό μέλλον. “Ως χώρες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, θέλουμε να επανασυνδεθούμε το συντομότερο”, δήλωσε ο Ερντογάν αυτό το καλοκαίρι. Σημαντική είναι επίσης η προσωπική σχέση μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν.

Το Κρεμλίνο έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Δαμασκό και την Άγκυρα, με τη Μόσχα να παίζει ρόλο βασικού συμμάχου της Συρίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει αναπτύξει καλές προσωπικές σχέσεις με τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Ζαούρ Γκασίμοφ, ειδικό στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας από το Τουρκο-Γερμανικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, αυτή η συνεργασία χαρακτηρίζεται από “συναισθηματική, δυναμική, σταθερή, λειτουργική και αποϊδεολογικοποιημένη προσέγγιση που στοχεύει στο μέλλον”.

δειτε ακομα

δειτε ακομα