«Τραμπ ή Χάρις;» είναι το ερώτημα που θέτει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές του 2024, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση τους.
Η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle αναφέρει ότι ειδικοί εκτιμούν πως αν αναδειχθεί πρόεδρος η Χάρις, οι σχέσεις των δυο χωρών πιθανόν να παραμείνουν ως έχουν, βάση της πολιτικής Τζο Μπάιντεν. Αν, όμως, ο Τραμπ επιστρέψει στο προσκήνιο, ίσως αυτό συμβάλει τουλάχιστον στην επαναφορά ενός διαλόγου που έχει υποχωρήσει αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ.
Οι αναλυτές φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί στο να δηλώσουν ποιος από τους δύο υποψηφίους θα ήταν πιο ευνοϊκός για την Τουρκία. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι οι πρόσφατες εξελίξεις που συντελούνται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με το Ισραήλ να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο, απολαμβάνοντας πλήρη αμερικανική υποστήριξη.
Μηνύματα Φιντάν προς τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου
Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, που δημοσιεύτηκαν στη Χουριέτ στέλνουν σαφή μηνύματα σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία εξαιτίας των εξελίξεων στην περιοχή. Ο Φιντάν επισημαίνει ότι η κατάσταση στη Συρία δεν έχει σταθεροποιηθεί και ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στην περιοχή αυξάνονται, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κλιμάκωση της αστάθειας.
Σημαντική ανησυχία για την Άγκυρα αποτελεί η αυτονομία των Συριακών Κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ. Παράλληλα, προβληματισμός υπάρχει και για τις καθυστερήσεις του Νετανιάχου σχετικά με την ειρηνική λύση με τη Χαμάς. Ειδικότερα, ο Φιντάν εκφράζει την ανησυχία του ότι ο βασικός στόχος του Ισραήλ μπορεί να είναι η μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη Γάζα στην Αίγυπτο και από τη Δυτική Όχθη στην Ιορδανία. Αξιοσημείωτη είναι και η ανησυχία της Τουρκίας για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
«Ο Νετανιάχου ενδέχεται να αναλάβει δράση για την εξουδετέρωση των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, κινδυνεύουμε να δούμε την σύγκρουση να επεκτείνεται σε άλλες χώρες», καταλήγει ο Φιντάν, αναφέροντας και την Τουρκία ως πιθανό θύμα αυτής της αστάθειας.