Το Στοιχειωμένο Χωριό της Ελλάδας: Μύθοι ή Αλήθεια για τον Κρεμασμένο Δάσκαλο;


Το Πλίκλι: Ένα Χωριό «Στοιχειωμένο» από Θρύλους;

Με αναφορές σε φαντάσματα και παραφυσικά συμβάντα που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες, ένα κατά τα άλλα ήσυχο χωριό στην περιοχή Κεντ της Αγγλίας έχει κερδίσει τη φήμη του «πιο στοιχειωμένου χωριού». Το Πλίκλι (Pluckley), απόκτησε εδώ και 70 περίπου χρόνια τον τίτλο του πιο τρομακτικού οικισμού της Αγγλίας, με φήμες για πάνω από δώδεκα φαντάσματα που κατοικούν σε αυτό.

Μεταξύ των περιβόητων φαντασμάτων συγκαταλέγονται ο «κρεμασμένος δάσκαλος» και ο «άνδρας που ουρλιάζει από το λατομείο», όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Η Επιστήμη Ξεσκεπάζει τους Μύθους

Πλέον, ένας αφοσιωμένος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε την αλήθεια πίσω από το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το Πλίκλι.

Ο Δρ. Simon Moreton, αναπληρωτής καθηγητής δημιουργικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο UWE του Μπρίστολ, πραγματοποίησε εις βάθος έρευνα, εξετάζοντας εφημερίδες, αρχεία γεννήσεων, γάμων και θανάτων, καθώς και έγγραφα της τοπικής ενορίας.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Η εκτεταμένη του έρευνα οδήγησε στη διαπίστωση ότι τουλάχιστον 10 από τις ιστορίες φαντασμάτων του Πλίκλι προέρχονται από έναν μόνο κάτοικο.

Επιπλέον, κατέστη δυνατό να συνδεθούν τουλάχιστον τέσσερις από τις ιστορίες αυτές με πραγματικά ιστορικά γεγονότα:

  • Η «γυναίκα με τα νεροκάρδαμα» ταυτίζεται με την Sarah Sharp, η οποία κάηκε ζωντανή το 1911.
  • Η «κυρία του Rose Court» είναι η Mary Ann Bennett, που αυτοκτόνησε το 1862.
  • Ο «άνδρας που ουρλιάζει από το λατομείο» είναι ο Richard Bridgland, ο οποίος πέθανε σε ατύχημα στο λατομείο το 1899.
  • Ο «κρεμασμένος δάσκαλος» ήταν ο χαρτοποιός Henry Edgar Martin, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1919.
ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Ο Δρ. Moreton υπογραμμίζει πώς ένα άτομο με πάθος για την αφήγηση μπορούσε να διαμορφώσει την ταυτότητα ολόκληρου του χωριού μέσα από τις ιστορίες του.

«Ο τρόπος που αυτές οι ιστορίες λέγονται και ξαναλέγονται μας διδάσκει πολλά για το πώς χρησιμοποιούμε το παρελθόν για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τους τόπους όπου ζούμε», εξηγεί.

«Οι τοπικές φήμες αποκτούν τη δική τους ζωή. Οι προσωπικές τραγωδίες μετατρέπονται σε πικάντικα κουτσομπολιά και μερικές φορές οι κοινωνικές προκαταλήψεις συγκαλύπτουν τις πραγματικές εμπειρίες των ανθρώπων», προσθέτει, τονίζοντας την ανάγκη για σεβασμό προς τους πραγματικούς ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τους θρύλους.

Η μελέτη, με τίτλο «Frederick Sanders and the Origins of the Most Haunted Village in England», δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Folklore.

δειτε ακομα

δειτε ακομα