Η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε σε μια κίνηση με συμβολική σημασία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Παλαιστινίων.
Οι ΗΠΑ κλείνουν το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων στην Ιερουσαλήμ
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων που λειτουργούσε στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για ένα μέτρο που, αν και σε μεγάλο βαθμό συμβολικό, έχει την πλήρη υποστήριξη του Ισραήλ.
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, “ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αποφάσισε να μεταφέρει το γραφείο που διαχειρίζεται τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους Παλαιστίνιους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, να συγχωνεύσει πλήρως τις αρμοδιότητες του Γραφείου αυτού με άλλα τμήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ”.
Το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ θα υπάγεται πλέον στον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν και η συγχώνευση με τα άλλα τμήματα της πρεσβείας θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η Μπρους τόνισε πως η απόφαση αυτή δεν σηματοδοτεί αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι των Παλαιστινίων, αλλά αποτελεί μέρος της αναδιοργάνωσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη του θητεία, ο πρόεδρος Τραμπ είχε προχωρήσει στη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που θεωρήθηκε ως μεγάλη νίκη για το Ισραήλ.
Έκκληση για υπευθυνότητα Ινδίας και Πακιστάν
Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε έκκληση στην Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν υπευθυνότητα για την επίλυση της διένεξής τους. Η έκκληση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Ινδίας ότι θα διακόψει την παροχή νερού από ποταμούς που φθάνουν στο πακιστανικό έδαφος, σε αντίποινα για μια πολύνεκρη επίθεση στο ινδικό Κασμίρ στα τέλη Απριλίου.
Η εκπρόσωπος Τάμι Μπρους δήλωσε: “Εξακολουθούμε να παροτρύνουμε το Πακιστάν και την Ινδία να εργαστούν με υπευθυνότητα για μια λύση που θα διατηρεί τη μακροχρόνια ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα στη νότια Ασία”.
Η Ινδία ανέστειλε τη συμμετοχή της σε μια συνθήκη του 1960 με το Πακιστάν για τον διαμοιρασμό υδάτινων πόρων. Η απόφαση αυτή αποτελεί αντίποινα για την επίθεση ενόπλων σε τουρίστες στις 22 Απριλίου στο Παχαλγκάμ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους. Παρόλο που η ευθύνη της επίθεσης δεν έχει αναληφθεί, η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.