Το πλουσιότερο 10% φταίει για τα δύο τρίτα της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει την τεράστια ευθύνη του πλούτου στην κλιματική κρίση που βιώνουμε.

Η Σύνδεση Μεταξύ Πλούτου και Κλιματικής Αλλαγής

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change φέρνει στο φως μια σημαντική αλήθεια: το πιο πλούσιο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για ένα συντριπτικό ποσοστό της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 1990 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, τους αναλογούν τα δύο τρίτα της αύξησης της θερμοκρασίας.

Ποσοτικοποιώντας την Ευθύνη

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα συνδυάζει οικονομικά δεδομένα με προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων, προσφέροντας για πρώτη φορά μια ποσοτική εκτίμηση της συμβολής του συγκεντρωμένου ιδιωτικού πλούτου στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Sarah Schoengart, επιστήμονας στο ETH Ζυρίχης, επισημαίνει: «Συνδέουμε άμεσα το αποτύπωμα άνθρακα των πιο εύπορων με τις πραγματικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για λογοδοσία απέναντι στην κλιματική κρίση

Ανισότητες στις Εκπομπές και τις Επιπτώσεις

Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά:

  • Το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο συνέβαλε 26 φορές περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο στην εκδήλωση ενός «καύσωνα του αιώνα».
  • Στην περίπτωση της ξηρασίας στον Αμαζόνιο, η συμβολή τους ήταν 17 φορές μεγαλύτερη.

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ευθύνονται σχεδόν για το μισό των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Carl-Friedrich Schleussner, συν-συγγραφέας της μελέτης, υπογραμμίζει: «Αν οι παγκόσμιες εκπομπές ήταν στο επίπεδο του φτωχότερου 50% του πληθυσμού, η υπερθέρμανση της Γης από το 1990 θα ήταν σχεδόν μηδενική. Μια δίκαιη και αποτελεσματική κλιματική πολιτική απαιτεί την αντιμετώπιση αυτής της ανισότητας.»

Προτάσεις για Κλιματική Δράση και Δικαιοσύνη

Οι επιστήμονες προτείνουν τη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των πιο ευκατάστατων ως ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Schleussner τονίζει: «Η παράβλεψη της υπέρμετρης ευθύνης των πλουσιότερων στερεί ένα από τα ισχυρότερα μέσα για την πρόληψη μελλοντικών καταστροφών.»

Η φορολόγηση των εκπομπών που συνδέονται με τα περιουσιακά στοιχεία των πλουσίων θεωρείται πιο δίκαιη από τις γενικές φορολογίες άνθρακα, οι οποίες συχνά επιβαρύνουν περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Προκλήσεις στην Υλοποίηση

Παρά τις προτάσεις, οι πρωτοβουλίες για την επιβολή υψηλότερης φορολόγησης σε υπερπλούσιους και πολυεθνικές εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια, ιδίως μετά τις πολιτικές εξελίξεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Οι προσπάθειες για έναν παγκόσμιο εταιρικό φόρο έχουν επίσης ανασταλεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Oxfam, το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει αποκτήσει αστρονομικό πλούτο τα τελευταία χρόνια, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τον νέο πλούτο του υπόλοιπου 95% του πληθυσμού.

δειτε ακομα

δειτε ακομα