Σημαντική εξέλιξη στη Μέση Ανατολή: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Χούθι της Υεμένης.
Ανακοίνωση Συμφωνίας και Διαμεσολάβηση από το Ομάν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το σουλτανάτο του Ομάν. Το Ομάν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως διαμεσολαβητής στις συζητήσεις. Παράλληλα, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε την αναστολή των αεροπορικών επιθέσεων κατά στόχων των Χούθι.
Στόχος η Ελεύθερη Ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα
Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να αποκαταστήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό του Μπαμπ αλ Μάντεμπ, ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά. Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων σύμφωνα με το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ, γνωστότερο ως Χούθι, το οποίο υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.
Αντιδράσεις από την Πλευρά των Χούθι
Παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο πολιτικός ηγέτης των Χούθι, Μάχντι αλ Μασάτ, δεν σχολίασε άμεσα τη δήλωση του κυρίου Τραμπ, αλλά προειδοποίησε για «τρομερή» ανταπόδοση στην επίθεση του Ισραήλ, το οποίο είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος των Χούθι, ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα ότι «θα συνεχίσουμε να αποτιμούμε την αμερικανική θέση», τονίζοντας πως αν «ο Αμερικανός εχθρός ξαναρχίσει τις επιθέσεις του, θα ξαναρχίσουμε τα πλήγματά μας». Πρόσθεσε ότι οι «αληθινές εγγυήσεις της συμφωνίας είναι η οδυνηρή εμπειρία που έζησαν οι ΗΠΑ στην Υεμένη».
Ο Ρόλος του Ομάν στην Επίτευξη της Συμφωνίας
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ αλ Μπουσάιντι, επιβεβαίωσε ότι «κατόπιν συνομιλιών και επαφών που διεξήχθησαν από το σουλτανάτο του Ομάν με τις ΗΠΑ και τις αρμόδιες αρχές στη Σαναά (…) οι προσπάθειες κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα δυο μέρη».
- Η συμφωνία προβλέπει ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα στοχοποιεί την άλλη στο μέλλον.
- Αυτό περιλαμβάνει τα αμερικανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό του Μπαμπ αλ Μάντεμπ.
- Στόχος είναι η εγγύηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ομαλής ροής του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.
Επιθέσεις Χούθι και Σχέσεις με την Τεχεράνη
Οι Χούθι έχουν αναλάβει την ευθύνη για πληθώρα επιθέσεων με πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ, δηλώνοντας αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη λωρίδα της Γάζας μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς. Έχουν επίσης πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον πλοίων που πιστεύεται ότι συνδέονται με το Ισραήλ σε μια κρίσιμη θαλάσσια οδό για το παγκόσμιο εμπόριο.
Πριν τη συμφωνία, οι ισραηλινές αρχές είχαν στοχεύσει υποδομές των Χούθι στη δυτική Υεμένη σε αντίποινα για τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας τους Χούθι ως «τρομοκρατικό καθεστώς».
Οι Χούθι αποτελούν μέρος του «άξονα της αντίστασης» που παρουσιάζει η Τεχεράνη έναντι του Ισραήλ και των ΗΠΑ, μαζί με ομάδες όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανική Χεζμπολά. Ωστόσο, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διαψεύδει ότι τους παρέχει στρατιωτική υποστήριξη.
Ισραηλινές κατηγορίες κατά του Ιράν και η Επίθεση στο Μπεν Γκουριόν
Ο τότε ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, κατηγόρησε το Ιράν ως «άμεσα υπεύθυνο» για τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον του Ισραήλ και απείλησε με «όλες τις συνέπειες» για την Τεχεράνη.
Ενώ οι περισσότεροι πύραυλοι και drones των Χούθι έχουν αναχαιτιστεί, πρόσφατα ένας πύραυλος έπληξε για πρώτη φορά την περίμετρο του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ. Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη, αναφέροντας εκτόξευση «υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου», κάτι που προκάλεσε βραχεία διακοπή της αεροπορικής κίνησης.
Το Ιράν διέψευσε την παροχή υποστήριξης σε αυτή την επίθεση, με τον επικεφαλής της διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί να κατηγορεί την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι επιχειρεί να σύρει τις ΗΠΑ σε «καταστροφή» στη Μέση Ανατολή.