Νέα πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας προτείνει το Ισραήλ, ενώ οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να κλυδωνίζονται.
Η νέα ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας
Η ισραηλινή αντιπροσωπεία φέρεται να κατέθεσε μια ανανεωμένη πρόταση στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με στόχο τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ του στρατού του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Times of Israel, η νέα πρόταση περιλαμβάνει διευρυμένη απόσυρση ισραηλινών στρατευμάτων από περισσότερους τομείς στον μικρό παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα.
Αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις και βασικά ζητήματα
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται από τις 6 Ιουλίου στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου ενεργό ρόλο διαδραματίζουν Αίγυπτος και ΗΠΑ, φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τις πλευρές να αλληλοκατηγορούνται. Το σημαντικό ζήτημα είναι η έκταση της ισραηλινής απόσυρσης από τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στον νότο, όπου υπήρχε η πρόταση για ουδέτερη ζώνη 3 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, καθώς και έντονη στρατιωτική παρουσία σε στρατηγικά σημεία όπως ο διάδρομος Μόραγκ.
Η θέση της Χαμάς και η νέα πρόταση του Ισραήλ
Η Χαμάς ζητά την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων στις θέσεις προ της προηγούμενης κατάπαυσης πυρός, τον Μάρτιο. Αντιθέτως, η πρόταση της ισραηλινής πλευράς προβλέπει τη στρατιωτική παρουσία σε ουδέτερη ζώνη πλάτους 2 χιλιομέτρων κοντά στη Ράφα. Παρόλα αυτά, πολλοί διπλωμάτες εκφράζουν αμφιβολίες αν η πρόταση αυτή θα γίνει αποδεκτή και αν φέρει ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Σχέδιο για «ανθρωπιστική πόλη» και αντιδράσεις
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει τη δημιουργία «ανθρωπιστικής πόλης» στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να διευκολύνει την οικειοθελή αποχώρηση των κατοίκων προς άλλες χώρες. Ωστόσο, η ιδέα αυτή έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις. Ο προκάτοχος του Νετανιάχου, Εχούντ Ολμέρτ, καταφέρθηκε εναντίον της χαρακτηρίζοντάς την ως «σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης» και σχέδιο εθνοκάθαρσης, όπως ανέφερε στη βρετανική Guardian.
Πολιτικές εξελίξεις και παγκόσμιες αντιδράσεις
Σύμφωνα με τη Times of Israel, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στον ακροδεξιό υπουργό Οικονομίας Μπεζαλέλ Σμότριτς να επαναλάβει τις πολεμικές επιχειρήσεις μετά τη λήξη της 60ήμερης κατάπαυσης πυρός, με στόχο τη διατήρηση της κυβερνητικής του συμμαχίας στην εξουσία.
Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατήγγειλε σθεναρά τη συνέχιση της σύγκρουσης, τονίζοντας πως οι φονικές επιθέσεις της Χαμάς έχουν οδηγήσει σε έναν «ανείπωτο όλεθρο και καταστροφή» που δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί σε πρόσφατα χρόνια στη Γάζα.