Το Ιράν προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων μετά την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου. Η Τεχεράνη αναμένει την αντίδραση από την Ιερουσαλήμ, αλλά αν το Ισραήλ επιλέξει να πλήξει στρατηγικές τοποθεσίες, όπως οι ιρανικοί πυρηνικοί σταθμοί, η αντίδραση του Ιράν ενδέχεται να είναι σφοδρή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, αν και το Ιράν δεν επιθυμεί έναν γενικευμένο πόλεμο, έχει αρχίσει να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, οι οποίες θα καθοριστούν από την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από την Τεχεράνη.
Πηγές κοντά στην κυβέρνηση του Ιράν αναφέρουν ότι ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις να ετοιμάσουν διάφορα σχέδια με βάση τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τα αντίποινα του Ισραήλ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, εάν το Ισραήλ προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις, όπως πετρελαιοπηγές ή πυρηνικούς σταθμούς, ή στοχεύσει σε ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους, το Ιράν θα αποκτήσει δικαίωμα στην κλιμάκωση των στρατιωτικών του ενεργειών.
Στην περίπτωση αυτή, οι πηγές επισημαίνουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει έως και 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους, μια σημαντική αύξηση συγκριτικά με τους 200 που χρησιμοποίησε στις 1 Οκτωβρίου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές αναταραχές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και στις διεθνείς εμπορικές διαδρομές.
Από την άλλη, αν η απάντηση της Ιερουσαλήμ περιοριστεί σε επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις, το Ιράν ίσως αποφασίσει να μην προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, τερματίζοντας τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Παρά τις δημόσιες δηλώσεις των ιρανών ηγετών που τονίζουν ότι δεν επιθυμούν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή, με την πρόσφατη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, υπάρχει φόβος μήπως φανεί ότι αδυνατούν να αντιδράσουν. Ένα ισχυρό πλήγμα από το Ισραήλ θα μπορούσε να τους κάνει να αισθανθούν ότι πρέπει να αποκαταστήσουν τη θέση τους στην περιοχή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, προειδοποίησε πρόσφατα ότι, παρά την παρουσία του προχωρημένου αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ, τυχόν μελλοντικές επιθέσεις της Τεχεράνης δεν θα μπορούν να αποκρουστούν πλήρως.