Επιφυλακή στο Ιράν. Καθώς οι μέρες περνούν, η ανησυχία για το πότε και κυρίως πού θα χτυπήσει το Ισραήλ εντείνεται. Η ισλαμική δημοκρατία βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να προστατεύσει τα πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία και να περιορίσει τις απώλειές της, γνωρίζοντας ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να «ανταποδώσει» για την «καταιγίδα» των βαλλιστικών πυραύλων που έχουν εκτοξευθεί. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο: πώς και πού θα συμβεί αυτό και πότε. Πώς, λοιπόν, προετοιμάζεται το Ιράν;
Όπως αναφέρεται στο “Πρώτο Θέμα”, η διπλωματική ανησυχία είναι έντονη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους New York Times, το Ιράν έχει προχωρήσει σε αίτημα προς τη Ρωσία για βοήθεια στον τομέα της έγκαιρης προειδοποίησης. Συγκεκριμένα, το Ιράν ζητά ηλεκτρονικές πληροφορίες από τους ρωσικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Αυτοί οι δορυφόροι θα μπορούσαν να παρέχουν προειδοποιήσεις στην εναέρια άμυνα του Ιράν σε περίπτωση που εκκινήσει αεροπορική επίθεση – όπως η εκτόξευση πυραύλων ή η απογείωση αεροσκαφών – και να καθοδηγήσουν τα αμυντικά τους συστήματα ώστε να ανταποκριθούν κατάλληλα.
Η κυβέρνηση Πούτιν διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Νετανιάχου, όπως επιβεβαιώνει η πρόσφατη επικοινωνία τους για την αποτροπή οποιασδήποτε ιρανικής επιθετικότητας στις 1 Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι αναλυτές και διπλωμάτες συμφωνούν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει το αίτημα του Ιράν για βοήθεια. Οι διαρροές από Ιρανούς διπλωμάτες δείχνουν ότι η Τεχεράνη έχει διαβεβαιώσει τη Μόσχα ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, γεγονός που προσθέτει πίεση στη Ρωσία να αποδεχτεί το αίτημα υποστήριξης στην αεροπορική άμυνα.
Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν και τα αμυντικά τους συστήματα βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας. Η αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση αναμένεται να φέρει στο φως τις δυνατότητες των προηγμένων συστημάτων αεράμυνας και ραντάρ που η Τεχεράνη παρέλαβε τον περασμένο Αύγουστο. Παρόλο που αξιωματούχοι του Ιράν είχαν δηλώσει την παραλαβή τους, παραμένει αναπάντητο το αν αυτά περιλαμβάνουν και τους S-400.
Είναι γεγονός ότι οι πιο ευαίσθητοι στόχοι του Ιράν, όπως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και οι υποδομές παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου, έχουν ενισχύσει δραματικά τα μέτρα ασφαλείας.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενέι, παρά την δημόσια εικόνα του και τις δηλώσεις του, που δείχνουν ότι δεν φοβάται το Ισραήλ, φροντίζει να είναι προετοιμασμένος. Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει προσαρμόσει τις στρατηγικές του, εστιάζοντας σε ακριβή χτυπήματα κατά των ηγετών των αντιπάλων του, όπως έκανε με τη Χαμάς. Πρόσφατα, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Χαμενέι έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία.
Η ήττα της Χεζμπολάχ, που υπήρξε θύμα βομβών και ασυρμάτων εκρήξεων, υπηρέτησε ως μάθημα για το Ιράν. Μετά από αυτό το περιστατικό, η Τεχεράνη καθοδήγησε τα στρατιωτικά και πολιτικά της στελέχη να αποφεύγουν τη χρήση βομβών και συσκευών που θα μπορούσαν να στις θέσουν σε κίνδυνο, προτρέποντάς τους να απομακρύνουν ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα.
Επιπλέον, σύμφωνα με διάφορες διαρροές, το Ιράν έχει ζητήσει βοήθεια από ρωσικές και κινεζικές μυστικές υπηρεσίες, για να ελέγξει αν υπάρχουν παγιδευμένες συσκευές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι εκτενείς έλεγχοι δεν έχουν αποφέρει σημαντικά ευρήματα.