Η «μάχη» για το μέλλον της Συρίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, και πέρα από τις δυνάμεις της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, χώρες όπως η Τουρκία και το Ισραήλ διεκδικούν επιρροή στην περιοχή. Η Δύση, από την πλευρά της, καλεί σε αυτοσυγκράτηση με σκοπό να αποφευχθούν νέες καταστάσεις που να αλλάζουν τα δεδομένα. Στις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη διπλωματική δραστηριότητα σχετικά με τη Συρία, ιδίως στη Γερμανία, η οποία έχει φιλοξενήσει σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες λόγω του εμφυλίου.
Σε πρόσφατη συνομιλία του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των εθνοθρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία, τονίζοντας την ανάγκη για μια «συμπεριληπτική μετάβαση» στο καθεστώς της Δαμασκού.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα λόγω των εξελίξεων στη Συρία, επηρεασμένη από την πίεση που δέχεται με τους πρόσφυγες, αλλά και λόγω των επερχόμενων πρόωρων εκλογών το Φεβρουάριο. Η Υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να συνεργαστούν για μια ευρωπαϊκή λύση σχετικά με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων.
«Πιστεύω ότι πρέπει να οργανώσουμε αυτή την προσπάθεια από κοινού», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών που σχετίζονται με την κατάσταση στη Συρία.
Στο μεταξύ, οι διαδικασίες προχωρούν και στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Η Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ παρουσίασε ένα σχέδιο οκτώ σημείων για μια ελεύθερη και δημοκρατική Συρία, προτείνοντας τη Γερμανία ως διαμεσολαβητή στην επόμενη φάση μετά την παρακμή του καθεστώτος Άσαντ.
Το γερμανικό σχέδιο περιλαμβάνει: τη διασφάλιση μιας ειρηνικής μεταφοράς εξουσίας, την κατοχύρωση της εδαφικής αυτονόμησης της Συρίας, τη διεθνή συμφωνία γύρω από τη χώρα, μια ορθή προσέγγιση στις δυνάμεις της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) που συνέβαλαν στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ, την ανοικοδόμηση της Συρίας, την ασφάλεια των χημικών όπλων στη χώρα, τη διπλωματική εκπροσώπηση της Γερμανίας στη Δαμασκό και τη διεθνοποιημένη συνεργασία για την εθελοντική επιστροφή των Σύρων προσφύγων.