Η Φινλανδία προχωρά στην ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορά της με ένα νέο, ολοκληρωμένο τείχος για περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.
Κατασκευή τείχους 4,5 μέτρων στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία
Η Φινλανδία ολοκλήρωσε τα πρώτα 35 χιλιόμετρα ενός υψηλού, 4,5 μέτρων τείχους κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της με τη Ρωσία. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο ασφαλείας, το οποίο στόχο έχει να αποτρέψει τη διέλευση μεταναστών μέσα από απομακρυσμένες, ερημικές περιοχές, όπως ανακοίνωσε η φινλανδική συνοριοφυλακή.
Αντιμετώπιση οργανωμένης μετανάστευσης μέσω των συνόρων
Το τείχος αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που ξεκίνησε πέρυσι και προβλέπει την κάλυψη περίπου 200 χιλιομέτρων από τα συνολικά 1.344 χιλιόμετρα συνοριακού μήκους. Η κίνηση αυτή ανταποκρίνεται σε αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη Ρωσία το 2023, τις οποίες το Ελσίνκι ερμηνεύει ως οργανωμένες προσπάθειες που πιθανόν υποκινούνται από τη Μόσχα.
Στρατηγικός στόχος του τείχους και τεχνολογικός εξοπλισμός
Ο υποδιοικητής της νοτιοανατολικής φινλανδικής συνοριοφυλακής, Άντιι Βίρτα, δήλωσε πως ο πρωταρχικός σκοπός είναι να ελέγχει την είσοδο μεγάλων ομάδων ανθρώπων. Το τείχος αποτελείται από μεταλλικά κιγκλιδώματα ύψους 3,5 μέτρων, με επιπλέον ρολό συρματοπλέγματος ύψους 1 μέτρου, και είναι εξοπλισμένο με κάμερες, αισθητήρες κίνησης, μεγάφωνα και φωτισμό.
Διεθνείς αντιδράσεις και ανθρώπινα δικαιώματα
Η κατασκευή του τείχους και το κλείσιμο των συνόρων έχουν προκαλέσει επικρίσεις από τη Ρωσία αλλά και διεθνείς οργανισμούς. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε διευκρινίσεις γύρω από το επ’ αόριστον κλείσιμο των συνόρων. Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μάικλ Ο’ Φλάχερτι, εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις διεθνών κανόνων, όπως την απαγόρευση της συλλογικής απέλασης και της επαναπροώθησης.
Στρατιωτική αναπροσαρμογή και ασφάλεια
Μετά τη ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 2022, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Φινλανδία προσαρμόζει τις στρατηγικές της ασφαλείας. Η συνοριοφυλακή τονίζει και την ενίσχυση της ικανότητάς της να αντιδρά γρήγορα σε πιθανά συμβάντα στα σύνορα, με το τείχος να παίζει κεντρικό ρόλο στην επιτήρηση και προστασία της περιοχής.
Η ολοκλήρωση του έργου του φράχτη προβλέπεται μέχρι τον τέλος του 2026, ενισχύοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ασφάλεια των φινλανδο-ρωσικών συνόρων.