Ο θάνατος ενός βρέφους μόλις 4 μηνών στη Γάζα αναδεικνύει την τραγική κατάσταση του υποσιτισμού στην περιοχή.
Η Τζενάν Αλσκάφι, ένα βρέφος 4 μηνών από τη Λωρίδα της Γάζας, άφησε την τελευταία της πνοή το Σάββατο. Ο θάνατός της αποδίδεται σε υποσιτισμό και γαστρεντερολογικά προβλήματα, για τα οποία δεν υπήρχε διαθέσιμη θεραπεία. Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό της, ο λόγος ήταν ο πλήρης αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η έλλειψη ειδικού γάλακτος και ο τραγικός θάνατος
Ο γιατρός Ραγκμπέμπ Ουάρς Άγκα από το νοσοκομείο Ραντίσι στη βόρεια Γάζα δήλωσε: «Το βρέφος χρειαζόταν υποαλλεργικό γάλα, που πλέον δεν είναι διαθέσιμο στη Γάζα. Αυτό το γάλα ήταν απαραίτητο για την αντιμετώπιση της χρόνιας διάρροιας που της είχε προκαλέσει υποσιτισμό και είχε αποδυναμώσει τον οργανισμό της σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει μια απλή μόλυνση.»
Η μητέρα της Τζενάν, Άγια Αλσκάφι, εξέφρασε τον πόνο της: «Η καρδιά μου έσπασε». Περιγράφοντας τον θάνατο του βρέφους της, του οποίου το όνομα σημαίνει «παράδεισος» στα αραβικά, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του έχασε το μισό του βάρος.
Ο αντίκτυπος του αποκλεισμού στην ανθρωπιστική βοήθεια
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, με την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό στη Γάζα, απαγορεύοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Αν και υπήρξε μια περίοδος εκεχειρίας (Ιανουάριος-Μάρτιος) όπου η βοήθεια άρχισε πάλι να εισέρχεται, από τις 2 Μαρτίου οι ισραηλινές δυνάμεις επανέφεραν τον πλήρη αποκλεισμό.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θέλησε να σχολιάσει τα επίπεδα υποσιτισμού στη Γάζα ή τους θανάτους ευάλωτων ατόμων. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κρίση πείνας στη Γάζα, και ότι ο αποκλεισμός είναι απαραίτητος για να μην καταλήγει η βοήθεια στα χέρια της Χαμάς.
Η εξάρτηση από την ανθρωπιστική βοήθεια και οι προειδοποιήσεις
Οι κάτοικοι της Γάζας, μη έχοντας πρόσβαση σε δικές τους πηγές τροφής (αγροκτήματα, αλιεία), εξαρτώνται πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους. Η τελευταία φορά που εισήλθε βοήθεια ήταν στις 2 Μαρτίου.
Ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν για καταστροφική κατάσταση στη Γάζα. Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) αναφέρει ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν όλος ο πληθυσμός (2,4 εκατ.), αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.
Επιδείνωση χρόνιων παθήσεων και ελλείψεις φαρμάκων
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) επισημαίνουν αύξηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα (διαβήτης, υπέρταση) που προσέρχονται στα νοσοκοπεία. Η κατάστασή τους επιδεινώνεται λόγω έλλειψης τροφής, πρωτεΐνης, θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.
Σε κλινική των MSF στην πόλη της Γάζας, ασθενείς με σοβαρά τραύματα αντιμετωπίζουν επιπλοκές λόγω έλλειψης πρόσβασης σε τρόφιμα και καθαρό νερό. «Αναγκαζόμαστε να κρατήσουμε ασθενείς στο νοσοκομείο επί μήνες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους σε μερικές εβδομάδες», δήλωσε η Τζούλι Φοκόν.
Υπολογίζεται ότι 350.000 ασθενείς στη Γάζα έχουν χρόνιες παθήσεις όπως καρκίνος και διαβήτης. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πλέον φάρμακα για καρδιακές παθήσεις, υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε βρεφικό γάλα και συμπληρώματα διατροφής.
«Τα ασθενοφόρα λειτουργούν με δυσκολία. Χωρίς τροφή, νερό, ιατρικά εφόδια ή καύσιμα, η επιβίωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Πρέπει να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας», τονίζει η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.
Οι κίνδυνοι για τις έγκυες
Οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο. «Σηκωνόμαστε και ζαλιζόμαστε λόγω της έλλειψης φαγητού. Δεν υπάρχουν αυγά, κρέας, τρόφιμα ή νερό. Είμαστε κουρασμένες. Ήρθαμε να προμηθευτούμε χάπια, αν τα βρούμε, ώστε να μπορούμε να στεκόμαστε και να κινούμαστε», δήλωσε η Όλα αλ Καφάρνα, μια εκτοπισμένη έγκυος.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μεταξύ του 10% και 20% των 4.500 εγκύων και μητέρων που θηλάζουν που ερωτήθηκαν τον Απρίλιο ήταν υποσιτισμένες. Ο υποσιτισμός στις εγκύες μπορεί να προκαλέσει αναιμία, κόπωση και πρόωρο τοκετό.