Η δημοφιλής πλατφόρμα TikTok βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με πολλές χώρες να προχωρούν σε απαγορεύσεις και ενέργειες κατά της εφαρμογής. Από την απαγόρευση χρήσης της από ανήλικους στην Αυστραλία μέχρι την πλήρη απαγόρευση στην Αλβανία, οι αντιπαραθέσεις γύρω από την εφαρμογή αυξάνονται συνεχώς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η TikTok έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει έναν σοβαρό έλεγχο σχετικά με υποτιθέμενες ξένες παρεμβάσεις στη Ρουμανία.
Στην Αλβανία, η TikTok θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον έναν χρόνο, με την ανακοίνωση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να επισημαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. “Το TikTok είναι ο τραμπούκος της γειτονιάς,” δήλωσε ο Ράμα σε συνάντηση με εκπαιδευτικούς και γονείς. “Θα διώξουμε αυτόν τον κακοποιό από τη γειτονιά μας για ένα χρόνο,” πρόσθεσε.
Η απόφαση αυτή προκύπτει λιγότερο από έναν μήνα μετά από ένα τραγικό περιστατικό, όπου ένας 14χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή που προήλθε από διαμάχες στα social media κοντά σε σχολείο στα Τίρανα.
Από την άλλη πλευρά, οι ρουμανικές αρχές ερευνούν τον ακροδεξιό υποψήφιο Καλίν Γκεοργκέσκου, ο οποίος έχει συνδεθεί με παράνομες εκστρατείες υποστήριξης που φαίνεται να ενορχηστρώθηκαν από τη Ρωσία μέσω του TikTok, το οποίο ανήκει στον κινεζικό κολοσσό ByteDance.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια έρευνα που θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στους αλγόριθμους προτάσεων της TikTok, οι οποίοι υποψιάζονται ότι χρησιμοποιούνται για χειραγώγηση του περιεχομένου.
Αν αποδειχθούν σοβαρές παραβιάσεις, σύμφωνα με τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα που φτάνουν το 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών της πλατφόρμας. Σε περιπτώσεις σοβαρών και επαναλαμβανόμενων παραβάσεων, μπορεί ακόμα και να απαγορευτεί η λειτουργία της στην Ευρώπη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια πρόσφατη νομοθεσία απαιτεί από την ByteDance να πουλήσει το TikTok μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, διαφορετικά η εφαρμογή θα απαγορευτεί. Οι αρχές κατηγορούν την ByteDance για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, γεγονός που έχει οδηγήσει την TikTok να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αναστείλει την εφαρμογή αυτού του νόμου.
Η TikTok υπερασπίζεται τη θέση της, δηλώνοντας ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και ότι δεν έχει διαβιβάσει ποτέ δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση.
Για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους, κυβερνήσεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η βρετανική κυβέρνηση έχουν απαγορεύσει τη χρήση του TikTok σε επαγγελματικές συσκευές από το 2023.
Η εφαρμογή, που αριθμεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, οι οποίοι προσελκύονται από τη μορφή των σύντομων βίντεο που προσφέρει.
Ωστόσο, η επιτυχία της αντιμετωπίζεται με πολλές επικρίσεις. Οι επικριτές της κατηγορούν την TikTok για την προώθηση περιεχομένου που μπορεί να είναι παραπλανητικό ή επικίνδυνο, ιδίως για τους νέους χρήστες, λόγω ενός αδιαφανούς αλγορίθμου που δεν διευκολύνει την ποικιλία.