Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Σολτς στην Κωνσταντινούπολη;

Η σχεδόν επίσημη ανακοίνωση από την καγκελαρία αποτυπώνει την προτεραιότητα της καθημερινής πολιτικής: “Στις 19 Οκτωβρίου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ετοιμάζεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρουν θέση τα θέματα της Ουκρανίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η μετανάστευση και ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Στο τέλος, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.”

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Μπύχνερ, ανέφερε τη σημασία της Τουρκίας ως “σημαντικού εταίρου” για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με πιθανές συμμετοχές της Τουρκίας σε μια νέα “ομάδα επαφής για την Ουκρανία”.

Εξελίξεις στις απελάσεις προσεχώς

Επίσης, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό, ειδικά το θέμα των απελάσεων Τούρκων πολιτών, αναμένονται να είναι στο επίκεντρο. Οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, δείχνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει να επιταχύνει τις διαδικασίες απελάσεων, ενδεχομένως ήδη από τις επόμενες εβδομάδες.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία, όπως δηλώνει η tagesschau.de. “Εργαζόμαστε για αυτό και είμαι πεπεισμένη ότι σύντομα θα έχουμε επιτυχίες,” υπογράμμισε. Να σημειωθεί ότι οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν ήδη ζητήσει από τα ομόσπονδα κρατίδια να προετοιμάσουν σχετικές λίστες για τις απελάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να διεκπεραιώνονται και μέσω των τουρκικών προξενείων στη Γερμανία. Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η Τουρκία ακολουθεί τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν στη διαδικασία ασύλου.

Η Τουρκία ζητά άδεια για Eurofighter

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει και ανταλλάγματα, όπως την έγκριση από τη Γερμανία για την αγορά μαχητικών Eurofighter. Πηγές από την Τουρκία, που επικαλούνται τα νέα του dpa, ανέφεραν ότι η τουρκική κυβέρνηση προσβλέπει σε “πρόοδο” επί του ζητήματος και αναμένει “θετικά μηνύματα” από τη Γερμανία, η οποία μέχρι στιγμής έχει καθυστερήσει την διαδικασία. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, η χώρα έχει ήδη λάβει το “ναι” από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία, αλλά όχι και από τη Γερμανία, η οποία συμμετέχει στην παραγωγή.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν προσεκτικός όταν ρωτήθηκε για τα Eurofighter, αναφέροντας την εμπιστευτικότητα των αμυντικών συνομιλιών, καταλήγοντας ότι πάντα “κάτι νέο” μπορεί να προκύψει από την επίσκεψη του καγκελάριου. Σημειωτέο είναι ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο, η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφύγει να θίξει το εν λόγω θέμα.

Αλλαγές στην πολιτική εξαγωγών

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, με την πιθανότητα η στάση της Γερμανίας σχετικά με τις εξαγωγές στρατιωτικών συστημάτων στην Τουρκία να μεταβάλλεται. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και στις συνθήκες των καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Δύση κατά της Τουρκίας, οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού είχαν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό.

Στο τέλος του 2023, οι εξετάσεις για εξαγωγές ανέρχονταν συνολικά σε 1,22 εκατομμύρια ευρώ (17 συμβάσεις). Όμως, σύμφωνα με το Spiegel, αυτό φαίνεται να αλλάζει, καθώς νέες άδειες εξαγωγών ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνουν 100 αντιαεροπορικούς κανονισμούς και τορπίλες για τις τουρκικές δυνάμεις, καθώς και εξαρτήματα για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και φρεγατών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα