Ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο στην Ισπανία, με ακραίες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, οδήγησε σε μαζικό μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Ατμοσφαιρικό Φαινόμενο Πυροδότησε Μαζικό Μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο
Ένα ασυνήθιστο ατμοσφαιρικό φαινόμενο στην Ισπανία, χαρακτηριζόμενο από ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της χώρας, θεωρείται ότι προκάλεσε το μαζικό μπλακάουτ που έπληξε σήμερα ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο.
Ο Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του στο X, επιχείρησε να εξηγήσει την αιτία πίσω από το εκτεταμένο μπλακάουτ που άφησε Ισπανία και Πορτογαλία χωρίς ηλεκτρική ενέργεια για αρκετές ώρες. Η αποκατάσταση του προβλήματος παραμένει ακόμα σε εξέλιξη.
Τι είναι η Επαγόμενη Ατμοσφαιρική Δόνηση;
Εξηγώντας το φαινόμενο, ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σημειώνει πως η «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση» είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτές των 400 kV. Αυτά τα μακριά καλώδια είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Όταν συμβαίνει μια απότομη και ακραία αλλαγή της θερμοκρασίας, όπως κύματα ψύχους ή καύσωνα, δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά ή καθοδικά ρεύματα αέρα, γνωστές και ως θερμικές ανωμαλίες. Αυτές οι θερμικές μεταβολές προκαλούν ταλαντώσεις στα καλώδια με δύο κυρίως μηχανισμούς:
- Θερμική Διαστολή και Συστολή: Το μέταλλο των καλωδίων διαστέλλεται ή συστέλλεται απότομα.
- Ατμοσφαιρικές Ταλαντώσεις: Διαφορές στην πυκνότητα του αέρα δημιουργούν τοπικούς ανέμους ή ρεύματα που επηρεάζουν τις γραμμές, κάνοντάς τες να πάλλονται.
Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση (induced atmospheric vibration) και μπορεί να οδηγήσει σε:
- Κραδασμούς
- Ταλαντώσεις σε μεγάλη κλίμακα
- Μηχανικές καταπονήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δομική ακεραιότητα των γραμμών.
Αυτό το φαινόμενο διαφέρει από το συνηθισμένο «galloping» που προκαλείται από πάγο και άνεμο.
Επιπτώσεις στο Ενεργειακό Σύστημα και τη Βιομηχανία
Μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης, οι αντιδραστήρες των πυρηνικών σταθμών (Almaraz II, Ascó I και II, Vandellós II) έκλεισαν αυτόματα σύμφωνα με τον σχεδιασμό ασφαλείας. Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ τέθηκαν σε λειτουργία για να διατηρήσουν τους σταθμούς σε ασφαλή κατάσταση, όπως ανέφερε το CSN (Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας) σε ανακοίνωσή του.
Ο CSN διαβεβαίωσε πως «αυτό το συμβάν δεν είχε καμία επίπτωση στους εργαζομένους, το κοινό ή το περιβάλλον». Παράλληλα, η ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Moeve διέκοψε τις δραστηριότητές της στα διυλιστήρια πετρελαίου της στην Ισπανία λόγω του μπλακάουτ. Η Moeve, παλαιότερα γνωστή ως Cepsa, λειτουργεί τρία ισπανικά διυλιστήρια, καλύπτοντας περίπου το 40% της δυναμικότητας διύλισης της χώρας.