«Θα εκδικηθούμε», δηλώνει το Πακιστάν μετά τις επιθέσεις της Ινδίας

Σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από εκρηκτικές εντάσεις, η κλιμάκωση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Κασμίρ φέρνει τις δύο δυνάμεις με πυρηνικά όπλα αντιμέτωπες σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Το Ισλαμαμπάντ προειδοποιεί για αντίποινα, ενώ το Νέο Δελχί υπερασπίζεται τα πλήγματά του ως απάντηση σε τρομοκρατική ενέργεια.

Το Πακιστάν προειδοποιεί για αντίποινα

Η κυβέρνηση του Πακιστάν εξέδωσε σκληρή προειδοποίηση, δηλώνοντας ότι θα απαντήσει στους θανάτους που προκλήθηκαν από τα πυραυλικά πλήγματα της Ινδίας. Το Πακιστάν χαρακτηρίζει τα πλήγματα της Ινδίας ως αδικαιολόγητη επίθεση, ενώ η Ινδία ισχυρίζεται ότι ήταν σε αντίποινα για μια αιματηρή επίθεση στο Κασμίρ. Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει τον κίνδυνο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Η τρέχουσα αντιπαράθεση χαρακτηρίζεται ως μία από τις χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Στο πακιστανικό Κασμίρ, οι κάτοικοι βιώνουν την αγωνία. Ο Μοχάμεντ Σαλμάν, κάτοικος της Μουζαφαραμπάντ, όπου χτυπήθηκε ισλαμικό τέμενος, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον «πανικό» που επικράτησε. Στην πόλη, δεκάδες Πακιστανοί απέτισαν φόρο τιμής σε θύμα γύρω από ένα φέρετρο, ενώ στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΗΕ επιθεωρούσαν τις ζημιές σε πληγείσες περιοχές.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Διεθνείς ανησυχίες και αντιδράσεις

Οι διεθνείς ανησυχίες είναι έντονες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η επίθεση που διεξήχθη από την Ινδία εγείρει κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραμάνιαμ Τζαϊσανκάρ, είχε τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του από διάφορες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, για να τους ενημερώσει σχετικά με τα πλήγματα.

Ένας από τους στόχους των ινδικών αεροπορικών επιδρομών ήταν το τζαμί Σουμπχάν στην Μπαχαβαλπούρ, στην πακιστανική Παντζάμπ. Σύμφωνα με τις ινδικές μυστικές υπηρεσίες, το τζαμί συνδεόταν με οργανώσεις προσκείμενες στη LeT (Lashkar-e-Taiba), στην οποία η Ινδία αποδίδει όχι μόνο την επίθεση της 22ας Απριλίου στο Κασμίρ, αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη το 2008, που είχαν ως αποτέλεσμα 166 νεκρούς.

Στο Πακιστάν, η οργή είναι έκδηλη. Περίπου 200 Πακιστανοί διαδήλωσαν στην πόλη Χαϊντεραμπάντ, καίγοντας ινδικές σημαίες και φωτογραφίες του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Αντίθετα, στο Νέο Δελχί, τα ινδικά αντίποινα προκάλεσαν ικανοποίηση. Ο πρωθυπουργός Μόντι «εκδικήθηκε τους νεκρούς» της 22ας Απριλίου, δήλωσε οδηγός στο AFP.

Για τον Πραβίν Ντόντι από το International Crisis Group, η τρέχουσα κλιμάκωση έχει φτάσει σε επίπεδο «υψηλότερο» από αυτό του 2019, όταν ο ινδικός στρατός είχε επίσης πραγματοποιήσει πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος μετά από επίθεση σε στρατιωτικές οχηματοπομπές στο Κασμίρ. Οι δυνητικές συνέπειες, όπως τονίζει, είναι «φρικτές».

δειτε ακομα

δειτε ακομα