Τέμπη: Βελγικό Πανεπιστήμιο αμφισβητεί τα αίτια της φονικής έκρηξης

Εξετάσεις από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης δείχνουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τα συμπεράσματα για τα καύσιμα που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα στα Τέμπη, βάσει της μεθόδου Λακαφώση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής“, η ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε σταλεί στις 28 Ιανουαρίου, λίγο πριν δημοσιευθεί το πόρισμα για το δυστύχημα των Τεμπών.

Αμφιβολίες για την Αξιοπιστία της Προσομοίωσης

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης, με επικεφαλής τον Δρ. Γεώργιο Μαραγκό και τον Καθηγητή Μπαρτ Μερσί, εξέτασε τις πληροφορίες για τις προσομοιώσεις CFD που πραγματοποιήθηκαν για το δυστύχημα στα Τέμπη από τον Κώστα Λακαφώση.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι υπήρξε ένα “εναρκτήριο γεγονός“, πριν από τη δημιουργία της πύρινης σφαίρας, που φάνηκε σαν λάμψη στα βίντεο. Όμως, οι λεπτομέρειες αυτού του γεγονότος δεν είναι γνωστές με ακρίβεια, ώστε να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα του FDS για την μοντελοποίησή του.

Καταλληλότητα της CFD για τη Μοντελοποίηση της Πυρκαγιάς

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η παρατηρούμενη πύρινη σφαίρα, η φλόγα της πυρκαγιάς και οι πυρκαγιές των δεξαμενών είναι φαινόμενα για τα οποία η μοντελοποίηση με CFD και FDS θεωρείται κατάλληλη, με ταχύτητες εντός των ορίων επικύρωσης (validation) του FDS.

Η CFD (Computational Fluid Dynamics) είναι μια τεχνική προσομοιώσεων μέσω υπολογιστή, στην συγκεκριμένη περίπτωση για την ανάλυση της πυρόσφαιρας. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε ζητήσει τη βοήθεια του ερευνητικού κέντρου της Γάνδης για να διερευνηθούν τα αίτια της πυρόσφαιρας.

Ο καθηγητής Μερσί δήλωσε στον ΑΝΤ1: “Ολοκληρώσαμε τις εργασίες μας σε τρεις εβδομάδες, τον Ιανουάριο του 2025, με βάση τις πληροφορίες που μας παρείχε ο υπεύθυνος επικοινωνίας. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό οι ρυθμίσεις των προσομοιώσεων, που οδήγησαν στα αποτελέσματα της δημόσιας έκθεσης, διαφέρουν από αυτές που εξετάσαμε εμείς”.

Ανεξαρτησία της Ομάδας της Γάνδης

“Παραδώσαμε τις εκθέσεις μας έγκαιρα, αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν στη δημόσια έκθεση”, τόνισε ο ερευνητής καθηγητής και επικεφαλής του Πανεπιστημίου της Γάνδης, προσθέτοντας ότι η ομάδα του δεν συμμετείχε ενεργά στην ανάλυση των αιτιών του δυστυχήματος ή στη συγγραφή της τελικής δημόσιας έκθεσης.

Σχετικά με το εάν το Πανεπιστήμιο της Γάνδης πραγματοποίησε προσομοιώσεις και χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να βγάλει συμπεράσματα, ο κ. Μερσί δήλωσε πως επανεξέτασαν την ανάλυση των προσομοιώσεων όπως είχε εκτελεστεί εκείνη τη στιγμή. “Υπεύθυνος επικοινωνίας μας ήταν ο κ. Κώστας Λακαφώσης” κατέληξε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα