Τα πολύτιμα ορυκτά της Ουκρανίας: Η υπογραφή ιστορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και η πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων, μια συμφωνία που κλείστηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και θεωρείται κρίσιμη για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Κοινή Πορεία σε Ενέργεια και Ορυκτά: Η Συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ουκρανία υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για την κοινή εκμετάλλευση των ενεργειακών και ορυκτών πόρων της Ουκρανίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μήνες έντονων συζητήσεων και αναδεικνύει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης. Στόχος είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας από τις επιπτώσεις του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, τόνισε ότι η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση των δύο πλευρών για διαρκή ειρήνη και ευημερία στην Ουκρανία. Για το Κίεβο, η συμφωνία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.

Η Ουκρανία φημίζεται για τα τεράστια αποθέματα κρίσιμων ορυκτών, όπως γραφίτης, τιτάνιο και λίθιο. Αυτά τα ορυκτά έχουν μεγάλη ζήτηση λόγω της χρήσης τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στρατιωτικές εφαρμογές και βιομηχανικές υποδομές.

Η συμφωνία αυτή αποκτά επιπλέον βαρύτητα εν μέσω του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων σπάνιων γαιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το νεοσύστατο επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης ΗΠΑ-Ουκρανίας αναγνωρίζει την «σημαντική οικονομική και υλική υποστήριξη» που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, σε βιντεοσκοπημένη δήλωση, επεσήμανε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στο «ξεκλείδωμα των αναπτυξιακών περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας». Η γλώσσα της ανακοίνωσης δείχνει μια σαφή στήριξη προς την Ουκρανία, αναφερόμενη σε «εισβολή πλήρους κλίμακας της Ρωσίας» και δηλώνοντας ότι «κανένα κράτος ή πρόσωπο που χρηματοδότησε ή προμήθευσε τη ρωσική πολεμική μηχανή δεν θα επιτραπεί να επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», σύμφωνα με το BBC.

Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη αντιδράσει στη συμφωνία αυτή.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, η οποία ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για την υπογραφή, δήλωσε σε ανάρτησή της στο X ότι το νέο ταμείο θα «προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις στη χώρα μας». Ανάμεσα στις διατάξεις της συμφωνίας, ανέφερε έργα σε ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με τους πόρους να παραμένουν
ιδιοκτησία της Ουκρανίας.

Τα τεχνικά έγγραφα είχαν υπογραφεί την προηγούμενη εβδομάδα από εκπροσώπους των δύο χωρών. Η αρχική συμφωνία αναμενόταν να υπογραφεί τον Φεβρουάριο, αλλά είχε καθυστερήσει μετά από ένταση στο Λευκό Οίκο.

Η επίτευξη της συμφωνίας έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Τραμπ και του Ζελένσκι στο Βατικανό, και καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ, μιλώντας στο NewsNation, επιβεβαίωσε ότι πίεσε τον Ζελένσκι στο Βατικανό για να επισπεύσουν τη συμφωνία.

«Του έλεγα ότι είναι πολύ καλό αν μπορέσουμε να παράγουμε μια συμφωνία να την υπογράψεις», είπε, «γιατί η Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ ισχυρότερη. Η Ρωσία απλώς προχωράει με γοργούς ρυθμούς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην ανάκτηση της αμερικανικής βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία από την αρχή του πολένα και «θεωρητικά πολύ περισσότερα».

«Έτσι πήγα σε αυτούς και τους είπα: Κοιτάξτε, πρέπει να πάρουμε σπάνιες γαίες. Έχουν μεγάλες σπάνιες γαίες, δηλαδή ορισμένα ορυκτά, υλικά», δήλωσε ο Τραμπ. «Έχουν πράγματα που πολλά μέρη δεν έχουν. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν».

δειτε ακομα

δειτε ακομα