Μια ιστορική συμφωνία για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες επιτεύχθηκε σήμερα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή συνεργασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας.
Νέα εποχή στην παγκόσμια υγεία μετά την Covid-19
Μετά από τρία χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υιοθέτησαν ένα νομικά δεσμευτικό σύμφωνο για την πρόληψη και διαχείριση μελλοντικών πανδημιών. Η ιστορική αυτή συμφωνία, που υιοθετήθηκε στη Γενεύη κατά τη Συνέλευση για την Παγκόσμια Υγεία, θεωρείται καθοριστικός σταθμός για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το μήνυμα του Γενικού Διευθυντή
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «μια νίκη για τη δημόσια υγεία, την επιστήμη και την πολυμερή δράση» και θα διευκολύνει τη συλλογική προστασία της παγκόσμιας κοινότητας από μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.
Προκλήσεις και υποστηρικτικές φωνές στη διαμόρφωση της συνθήκης
Παρά την ευρεία στήριξη, η συνθήκη αντιμετώπισε πρόβλημα της τελευταίας στιγμής όταν η Σλοβακία, χώρα με πρωθυπουργό που εκφράζει σκεπτικισμό για τους εμβολιασμούς, ζήτησε ψηφοφορία με σκοπό να αμφισβητήσει την υιοθέτηση της συμφωνίας.
Στο τελικό αποτέλεσμα, 124 χώρες ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, χωρίς καμία αρνητική ψήφο, ενώ 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ρωσία, η Σλοβακία και το Ιράν, επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη ψηφοφορία.
Σημασία της συμφωνίας για το μέλλον της παγκόσμιας υγείας
Η επικείμενη συνθήκη δίνει έμφαση στην ανάγκη για συντονισμένες δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και τη βελτίωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, διαχείρισης και καταπολέμησης πανδημιών. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι πολυμερείς οργανισμοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις χρηματοδότησης, η συμφωνία αυτή αποτελεί ορόσημο για την επιστημονική συνεργασία και τη βιώσιμη υγειονομική ασφάλεια.