Συρία: Συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στην Ντόχα για λύση του χάους

Σήμερα, η Τουρκία θα έχει σημαντική συνάντηση στην Ντόχα με τη Ρωσία και το Ιράν, με στόχο να αναζητήσει μια πολιτική και ειρηνική λύση για την κρίση στη Συρία, αποφεύγοντας περαιτέρω αναταραχές στα σύνορά της.

Αυτές οι τρεις χώρες συνεργάζονται από το 2017 στα πλαίσια της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία έχει ως κύριο στόχο την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, αν και δεν έχουν ταχθεί όλες στην ίδια πλευρά του πολέμου.

Η Ρωσία και το Ιράν έχουν προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, βοηθώντας τον να καταστείλει την αντιπολίτευση, ενώ η Τουρκία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προόδους των ανταρτών χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση.

Ο αναλυτής Χάμις Κινίρ επισημαίνει ότι «η αλλαγή της στρατηγικής κατάστασης στη Συρία ενέχει τόσο ευκαιρίες όσο και κινδύνους για την Άγκυρα». Ο πρόεδρος Ερντογάν, την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε τον Άσαντ να «συμφιλιωθεί με τον λαό του» και επιβεβαίωσε την επιθυμία του να συνεχίσουν οι αντάρτες την επέλασή τους προς τη Δαμασκό.

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα είναι τα σχεδόν 900 χιλιόμετρα των συνόρων Ελλάδας-Συρίας και η παρουσία περίπου τριών εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Παρόλο που η Τουρκία δεν έχει άμεσο ρόλο στη σύγκρουση, ο ερευνητής Ομέρ Οζκιζιλτσίκ αναφέρει ότι έχει δώσει «την έγκρισή της για την επίθεση», ενώ γνωρίζει και τις ετοιμασίες για την επίθεση που διεξάγεται.

Η σταθερότητα στη Συρία είναι ύψιστης σημασίας για την Τουρκία, καθώς και η δημιουργία ασφαλούς ζώνης για την επιστροφή των προσφύγων, όπως τονίζει η Γκιονούλ Τολ από το Middle East Institute. Σύμφωνα με αυτήν, Ρωσία και Τουρκία θα μπορούσαν να επιδιώκουν μια μεταβατική κυβέρνηση χωρίς τον Άσαντ, κρατώντας ενδεχομένως κάποια μέλη του καθεστώτος στην εξουσία.

Ενώ ο Ερντογάν επαναλαμβάνει την ανάγκη για συνεργασία, ο Άσαντ έχει καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις, απαιτώντας αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη βορειοδυτική Συρία. Αυτή η στάση έχει προκαλέσει απογοήτευση και στους συμμάχους του Άσαντ, όπως η Ρωσία.

Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει ο ερευνητής Σινάν Ουλγκέν, ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας και του Ιράν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ.

Η σημερινή σύνοδος στη Ντόχα ενδέχεται να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις για τον Σύρο πρόεδρο, καθώς είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Σεργκέι Λαβρόφ και του τουρκικού Χακάν Φιντάν.

Ο Φιντάν, με ευρεία γνώση των θεμάτων που αφορούν τη Συρία και τις διάφορες ένοπλες ομάδες, έχει ήδη συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του και φαίνεται ότι οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μια πιο περίπλοκη κατάσταση γύρω από την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα