Συρία: Συναγερμός στον ΟΗΕ για κλιμάκωση με Ισραήλ

Ένταση στη Συρία: Συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως για να συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία, με έμφαση στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επιπτώσεις τους στη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Το επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι ισραηλινές επιδρομές και οι καταγγελίες για παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας.

Ισραηλινές Επιχειρήσεις: Προληπτική Άμυνα;

Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ, Τζόναθαν Μίλερ, υπερασπίστηκε τις ενέργειες του Ισραήλ ως προληπτικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπούν στην αποτροπή μελλοντικών απειλών, παρόμοιων με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Η επιχειρηματολογία του εστιάστηκε στην ανάγκη διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Καταγγελίες για Παραβίαση Κυριαρχίας από τη Συρία

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ, Κουσάι Αλ-Ντάχακ, καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές ενέργειες, χαρακτηρίζοντάς τες παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας και εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων της χώρας. Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτές τις ενέργειες.

Επισκόπηση της Κατάστασης από τον ΟΗΕ

Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Χάλεντ Κιάρι, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις σοβαρές εξελίξεις, αναφέροντας ότι έχουν καταγραφεί εκατοντάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Συρία από τις 8 Δεκεμβρίου. Έκανε έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εύθραυστη προσπάθεια πολιτικής μετάβασης.

Νέες Επιθέσεις και Κρίσιμες Ανθρωπιστικές Ανάγκες

Ο Κιάρι ανέφερε επίσης τις αναφορές για νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στις 3 Απριλίου 2025, που έπληξαν διάφορες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού, του στρατιωτικού αεροδρομίου της Χάμας και του στρατιωτικού αεροδρομίου Τ4 στην επαρχία Χομς. Η εστίαση παρέμεινε στην οξύτητα της ανθρωπιστικής κρίσης και στην ανάγκη υποστήριξης της ανάκαμψης της χώρας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, εξέφρασε την αταλάντευτη αλληλεγγύη της προς τη Συρία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για παροχή βοήθειας και υποστήριξης στην ανάκαμψη της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προκλήσεων και την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

Επιστροφή Προσφύγων και Απαιτούμενη Υποστήριξη

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε ότι περίπου 400.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει από γειτονικές χώρες μετά την πτώση του Άσαντ. Παράλληλα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν επιστρέψει στις εστίες τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιστροφών σε πάνω από 1,4 εκατομμύρια.

Η UNHCR τόνισε ότι για να είναι επιτυχείς και βιώσιμες αυτές οι επιστροφές, η Συρία χρειάζεται επείγουσα υποστήριξη σε τομείς όπως η στέγαση, η παροχή μέσων βιοπορισμού, η προστασία των αμάχων και η νομική βοήθεια. Η διασφάλιση των βασικών αυτών αναγκών είναι απαραίτητη για την ομαλή επανένταξη των προσφύγων και την ανοικοδόμηση της χώρας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα